När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Examinationen består av tre delar; en praktisk och en muntlig övning samt en slutlig muntlig tenta.
Den praktiska övningen är baserad på labbarbete som utförs i grupper. Varje grupp har en labbassistent som handleder gruppen. Målet är att generera och tolka data inom ett specificerat projekt. En skriftlig labbrapport som summerar projektet lämnas in per grupp. Närvaro och aktivt deltagande är obligatoriskt för alla labbtillfällen. Detta är en gruppaktivitet och studenterna kommer därför att utvärderas som gruppmedlemmar.
Den muntliga övningen bygger på presentation av labbarbetet inför övriga klassen. Varje grupp förbereder slides som summerar resultat och observationer och sätter dessa i perspektiv utifrån kursens innehåll. Varje grupp agerar också som opponenter till en annan grupp och alla gruppmedlemmar förväntas presentera och ställa frågor. Närvaro och aktivt deltagande är obligatoriskt vid presentationstillfället. Detta är en gruppaktivitet och studenterna kommer därför att utvärderas som gruppmedlemmar.
Den muntliga examinationen utförs i grupper om tre studenter och består av frågor som syftar till att diskutera ämnen inom och runtomkring området proteomik. Studenterna förväntas visa att de har tagit till sig de kunskaper som förmedlats under kursens gång och som motsvarar målsättningarna för deltagande i kursen. Studenten ska också kunna uttrycka egna åsikter om olika aspekter gällande teknologier som tillämpas inom proteomik. Åsikter kan aldrig klassas som rätt eller fel, men sättet på vilken argumentationen förs kommer att utvärderas. Varje student utvärderas individuellt och oberoende av de andra studenterna i gruppen.