Kursen ger studenterna en översiktlig kunskap från grundteori i glykobiologi till metod- och teknikutvecklingen för tillämpningar inom bioenergi och biomaterial, biofarmaceutiska produkter och vacciner samt hälsosam mat. Kursen innehåller både teoretiska samt praktiska moment.
Teoretiska föreläsningar:
- Kemi av kolhydrater, hierarkiska nivåer av struktur av sockerarter och glykaner och deras roller i komplexa biologiska system
- Enzymer för biosyntesen av glykan och socker-nukleotidernas centrala roll i bildandet av kolhydrater
- Klassificering, databas och mekanism för kolhydrataktiva enzymer (CAZymes) för glykannedbrytning och modifiering
- Biosyntes och biologiska funktioner av glykokonjugat i glykoproteiner och glykolipider (glykosyleringsvägar och glykoteknik i olika organismer inklusive växter, djur och mikrobiella system)
- Användning av glykobioteknik i mat och näring, energi och bränslen, material och läkemedel.
Praktiska laboratorier:
- Datorlaboratorium – 3D struktur-funktionsförhållande av kolhydrataktiva enzymer
- Laboratorium – Jämföra mellan enzymatisk analys med glukosoxidas och 3,5-dinitrosalicylsyra (DNS) sockeranalys
- Laboratorium – Demonstrera hur glykosidhydrolasenzymer med olika sätt verkar synergistiskt för att dekonstruera en polysackarid