Miljötoxikologikursen är en bred kurs, som spänner från molekyler till ekosystem. Kursen innebär en tillämpning av bioprogrammets grundläggande kemiska och biokemiska kunskaper i ett miljötoxikologiskt sammanhang. Kursen ger en förståelse för främmande ämnen (xenobiotika) och deras effekter på människan och miljön; alltså även djur och växter.
Bland de naturliga livsprocesserna finns potentiellt farliga processer och molekyler inbyggda, vilka kan missbrukas om skyddet runt dessa störs, t.ex. aktivering av syre som resulterar i reaktiva syreföreningar som fria radikaler. Aktivering av programmerad celldöd vid fel tillfälle är ett annat exempel. Vattenlöslig och fettlöslig är centrala molekylegenskaper som får en ny innebörd.
Arv är inte enbart sekvensen av DNA-baser; även förmågan att utnyttja denna sekvens är ärftlig, men med en annorlunda arvsmekanism (epigenetik), som kan påverkas av miljön. En viktig kunskap som förmedlas är att organismers biokemiska/fysiologiska styrsystem är känsliga för xenobiotika, och störningar medför omfattande, smygande, ofta långsiktig skadeverkan på genaktivitet, celldifferentiering, fosterutveckling, fortplantning, beteenden. Studenten blir medveten om dessa sammanhang och utvecklar en känslighet för miljötoxikologisk problematik.
Riskbedömning och regelverk diskuteras i kursen. En övergripande målsättning är att studenten i sin kommande yrkesroll skall undvika att bygga in miljötoxikologiska problem i produkter och processer, men också på ett tidigt stadium kunna identifiera problem om dessa uppstår och försöka hitta miljövänliga alternativ.
Övriga delar omfattar självständiga övningsuppgifter kring aktuella miljötoxikologiska problem.