Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida

BB1030 Mikrobiologi 9,0 hp

Kursen mikrobiologi handlar om mikroorganismer, dvs bakterier, virus, protozoer, alger och svampar som förekommer naturligt i kropp och miljö, samt dem som vi använder som redskap för olika processer (inom medicin, livsmedel, teknologi mm). Du kommer t.ex. att lära dig varför frukt och bär håller sig bättre i sockerlag, vad resistenta bakterier egentligen är och hur biologisk vattenrening fungerar. I kursen kommer du att studera mikroorganismernas systematik, morfologi och fysiologi. En tyngdpunkt ligger på bakteriecellen, dess genetik, näringskrav och tillväxt, samt hur sterilteknik, desinfektion och antibiotika fungerar för att kontrollera tillväxt. I avsnittet om infektionssjukdomar lär du dig om mekanismer för sjukdom som exempelvis toxiner och bakteriers sätt att undgå kroppens immunsvar.

Information per kursomgång

Välj termin och kursomgång för att se aktuell information och mer om kursen, såsom kursplan, studieperiod och anmälningsinformation.

Termin

Information för VT 2025 Start 2025-01-14 programstuderande

Studielokalisering

AlbaNova

Varaktighet
2025-01-14 - 2025-03-16
Perioder
P3 (9,0 hp)
Studietakt

67%

Anmälningskod

60637

Undervisningsform

Normal Dagtid

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

Min: 7

Målgrupp
Ingen information tillagd
Planerade schemamoduler
[object Object]

Kontakt

Examinator
Ingen information tillagd
Kursansvarig
Ingen information tillagd
Lärare
Ingen information tillagd

Kursplan som PDF

Notera: all information från kursplanen visas i tillgängligt format på denna sida.

Kursplan BB1030 (HT 2022–)
Rubriker med innehåll från kursplan BB1030 (HT 2022–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursupplägg

Föreläsningar

Under kursen ges totalt 16 föreläsningar. I samband med varje föreläsning presenteras detaljerade kunskapsmål för det aktuella ämnesområdet, som vägleder dig genom studierna. Bilderna från föreläsningarna kommer finnas tillgängliga i Canvas.

Laborationer

Mikrobiologikursens laborativa del inleds med ljus- och faskontrastmikroskopi, allmän sterilteknik samt bakteriehaltsbestämning. Därefter följer en sammanhängande laboration som innebär isolering, renodling och karaktärisering av en bakterie från en naturlig miljö med hjälp av mikroskopi, odling på selektiva och differentierade medier, påvisande av enzymer och andra mikrobiella produkter samt att göra ett antibiotikaspektrum. Generna för 16S rRNA isoleras och sekvensbestäms och jämförs med GenBank för artbestämning av bakterien. I laborationen ingår planering och utförande, att bereda näringsmedier och substrat, att odla aerobt och anaerobt samt att söka information om din isolerade bakterie.

Laborationerna utförs i par och ni delas in i grupper enligt anvisat schema. Varje labbpar kommer att redovisa sina egna data och slutsatser, muntligt och i två labbrapporter.

Övningsuppgifter
Under kursens gång kommer du kontinuerligt att arbeta med fördjupade frågeställningar inom varje ämnesområde för mikrobiologin.

Fördjupningsarbete

I kursen ingår ett fördjupningsarbete där du i detalj kommer att redogöra för ett ämne relaterat till mikroorganismers roll i- och potential att skapa ett hållbart samhälle.

Kursinnehåll

Kursen mikrobiologi handlar om mikroorganismer, dvs bakterier, virus, protozoer, alger och svampar som förekommer naturligt i kropp och miljö, samt dem som vi använder som redskap för olika processer (inom medicin, livsmedel, teknologi mm). Du kommer t.ex. att lära dig varför frukt och bär håller sig bättre i sockerlag, vad resistenta bakterier egentligen är och hur biologisk vattenrening fungerar. I kursen kommer du att studera mikroorganismernas systematik, morfologi och fysiologi. En tyngdpunkt ligger på bakteriecellen, dess genetik, näringskrav och tillväxt, samt hur sterilteknik, desinfektion och antibiotika fungerar för att kontrollera tillväxt. I avsnittet om infektionssjukdomar lär du dig om mekanismer för sjukdom som exempelvis toxiner och bakteriers sätt att undgå kroppens immunsvar.

Lärandemål

När kursen är slut ska du kunna:

  • redogöra för våra vanliga mikroorganismer med avseende på
  • uppbyggnad och tillväxt
  • förekomst i naturen
  • tekniker för identifiering
  • grundläggande systematik
  • samverkan och skadeverkan gentemot andra levande organismer
  • välja och tillämpa metoder för kontroll av mikroorganismers tillväxt
  • redogöra för exempel på hur mikrobiell aktivitet påverkar miljön, människan och samhället
  • ingående beskriva samhälleliga faktorer som lett till utbredd antimikrobiell resistensutveckling och strategier för att motverka detta
  • ingående förklara hur man använder mikroorganismer som redskap och producenter inom vetenskap och industri

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Gymnasieskolan innan 1 juli 2011 och gymnasial vuxenutbildning innan 1 juli 2012

Särskild behörighet: Matematik E, fysik B och kemi A. I vart och ett av ämnena krävs betyget Godkänd eller 3.

Gymnasieskolan från och med 1 juli 2011 och gymnasial vuxenutbildning från och med 1 juli 2012 (Gy2011)

Särskild behörighet: Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget godkänd.

Rekommenderade förkunskaper

BB1010 Inledande bioteknik och BB1020 Cellbiologi med immunologi.

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Brock Biology of Microorganisms, 16th edition, 2021. M. Madigan, K. Bender, D. Buckley, M. Sattlwey and D. Stahl.

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • LABA - Laborationer, 3,0 hp, betygsskala: P, F
  • PROA - Fördjupningsarbete, 0,5 hp, betygsskala: P, F
  • TENB - Skriftlig tentamen, 5,5 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Övriga krav för slutbetyg

Godkänd tentamen (TENB; 5,5 hp, betygsskala A-F), godkänd laborationskurs (LABA; 3 hp, betygsskala Pass/Fail) och godkänt fördjupningsarbete (PROA; 0.5 hp, betygsskala Pass/Fail).

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Bioteknik, Teknik

Utbildningsnivå

Grundnivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Övrig information

Anmälan senast två veckor innan tentamen är obligatorisk.

Kursen ges under förutsättning att minst sju studenter tackar ja till erbjuden plats.