Föreläsningar
Under kursen ges totalt 16 föreläsningar. I samband med varje föreläsning presenteras detaljerade kunskapsmål för det aktuella ämnesområdet, som vägleder dig genom studierna. Bilderna från föreläsningarna kommer finnas tillgängliga i Canvas.
Laborationer
Mikrobiologikursens laborativa del inleds med ljus- och faskontrastmikroskopi, allmän sterilteknik samt bakteriehaltsbestämning. Därefter följer en sammanhängande laboration som innebär isolering, renodling och karaktärisering av en bakterie från en naturlig miljö med hjälp av mikroskopi, odling på selektiva och differentierade medier, påvisande av enzymer och andra mikrobiella produkter samt att göra ett antibiotikaspektrum. Generna för 16S rRNA isoleras och sekvensbestäms och jämförs med GenBank för artbestämning av bakterien. I laborationen ingår planering och utförande, att bereda näringsmedier och substrat, att odla aerobt och anaerobt samt att söka information om din isolerade bakterie.
Laborationerna utförs i par och ni delas in i grupper enligt anvisat schema. Varje labbpar kommer att redovisa sina egna data och slutsatser, muntligt och i två labbrapporter.
Övningsuppgifter
Under kursens gång kommer du kontinuerligt att arbeta med fördjupade frågeställningar inom varje ämnesområde för mikrobiologin.
Fördjupningsarbete
I kursen ingår ett fördjupningsarbete där du i detalj kommer att redogöra för ett ämne relaterat till mikroorganismers roll i- och potential att skapa ett hållbart samhälle.