Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida

AK2207 Energisystem i samhället 7,5 hp

Frågor om antagning och liknande, var god kontakta: kursexp@abe.kth.se

Frågor om kursens innehåll, var god kontakta: perho@kth.se

Kursens syfte är att lära studenterna att analysera energisystem som socio-tekniska system, hur de har etablerats, utvecklats och förändrats i det förflutna och hur de kan komma att förändras framöver. Det svenska innovationssystem inom energiområdet kommer att analyseras särskilt och de politiska och institutionella förhållanden som format detta. Också samspelet mellan energisystem i form av både konkurrens och samverkan kommer att analyseras.

Många energisystem har idag en transnationell karaktär, och stor tonvikt kommer ocksåatt läggas vid hur sammanflätningen och samordningen har skettöver nationsgränser. Vidare kommer geopolitiska konsekvenser av transnationella energisystem att studeras, t.ex. konflikterna kring Europas gasförsörjning och dess beroende av ryska (tidigare sovjetiska) gasleveranser.

Ett ytterligare syfte är att analysera energisystem pålokal nivå, och inte minst hur energianvändningen, särskilt i hushåll, har förändratsöver tid.

Information per kursomgång

Termin

Kursplan som PDF

Notera: all information från kursplanen visas i tillgängligt format på denna sida.

Kursplan AK2207 (HT 2019–)
Rubriker med innehåll från kursplan AK2207 (HT 2019–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

En utgångspunkt för denna kursär att man för att förståenergisystem i samhället måste betrakta dem som socio-tekniska system, som utöver de tekniska komponenternaäven består av organisationer som bygger, driver och underhåller dem och av institutionella ramar i form av formella och informella regelverk för vad olika aktörer får och inte får göra. Dessa regelverk påverkar i sin turägandestrukturer och organisationsformer. Den socio-tekniska utformningen av energisystem skiljer sig rätt väsentligt mellan olika länder, t.ex. USA där energisystem ofta kontrollerats av privata bolag medan kommunala och statliga bolag spelat en framträdande roll i många europeiska länder. Den skiljer sig ocksåmellan olika energisystem inom ett land, och förändras ocksåöver tiden. I många länder har en s.k. avreglering av viktiga energisystem genomförts under de tvåsenaste decennierna.

Kursens syfteär att lära studenterna att analysera energisystem som socio-tekniska system, hur de har etablerats, utvecklats och förändrats i det förflutna och hur de kan komma att förändras framöver. Det svenska innovationssystem inom energiområdet kommer att analyseras särskilt och de politiska och institutionella förhållanden som format detta. Ocksåsamspelet mellan energisystem i form av både konkurrens och samverkan kommer att analyseras.

Många energisystem har idag en transnationell karaktär, och stor tonvikt kommer ocksåatt läggas vid hur sammanflätningen och samordningen har skettöver nationsgränser. Vidare kommer geopolitiska konsekvenser av transnationella energisystem att studeras, t.ex. konflikterna kring Europas gasförsörjning och dess beroende av ryska (tidigare sovjetiska) gasleveranser.

Ett ytterligare syfteär att analysera energisystem pålokal nivå, och inte minst hur energianvändningen, särskilt i hushåll, har förändratsöver tid.

Kursen ges i form av föreläsningar och seminarier. Dessutom ingår textreflektioner och en uppsats.

Lärandemål

Efter genomförd kurs skall studenten kunna:

- redogöra för hur energisystemen i Sverige och i världen har utvecklats till idag med fokus påaktörer, institutioner och politik.

- definiera, förklara och använda de teoretiska begrepp som presenteras i kursen, som exempelvis sociotekniskt system, innovationssystem m.m.

- formulera en samhällsvetenskaplig frågeställning inom energiområdet, disponera en undersökning, söka material i biblioteksdatabaser och skriva en uppsats där frågeställning och undersökning relaterar till varandra påett fruktbart sätt.

- komma med konstruktiv kritik på andras texter.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Förkunskapskrav: MJ1145 Energisystem

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Anges vid kursstarten

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • INL1 - Inlämningsuppgift, 4,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
  • INL2 - Inlämningsuppgift, 3,5 hp, betygsskala: P, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Uppsats (INL1) och Tentamen (TEN1

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Samhällsbyggnad

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Kontaktperson

Per Högselius (perho@kth.se)