Kursen behandlar – med utgångspunkt från olika infrastrukturanläggningars tekniska utformning och funktion – former för ansvar av byggande, förvaltning och finansiering. I första hand behandlas olika typer av transportsystem, kraftförsörjning, vatten och avlopp, telekommunikationer m.m., men även områden för bevarande av bebyggelse och natur. Kursen utgör en fördjupning och utvidgning av ämnesinnehållet i tidigare kurser.
Undervisningen består av föreläsningar och seminarier.
Det övergripande målet med kursen är att deltagarna ska få fördjupade kunskaper om problem och principiella lösningar som rör vem som bör ansvara för byggande och förvaltning av olika typer av infrastrukturanläggningar. En central fråga är även hur olika anläggningar bör finansieras och betalas.
Dessa frågor behandlas mot bakgrund av hur Sverige har löst ansvar och finansiering av olika anläggningar. Det avser också vilka beslut om planer och tillstånd som krävs vid byggande av infrastruktur, samt betydelsen av miljöbalkens bestämmelser för en långsiktigt hållbar användning av samhällets mark- och vattenresurser.
Detta innebär att kursdeltagarna efter fullgjord kurs ska kunna:
- Redogöra för alternativa system för ansvar för byggande och förvaltning av infrastruktur.
- Redogöra för alternativa utformningar av system för finansiering och fördelning av infrastrukturkostnader.
- Jämföra och utvärdera dessa typer av ansvars- och finansieringssystem utifrån bl.a. olika rättviseperspektiv.
- Beskriva de grundläggande former för ansvar, finansiering, planering/tillstånd som gäller i Sverige för att uppnå ett långsiktigt hållbart samhällsbyggande.