I kursen behandlas komplicerade situationer rörande förändringar i fastighetsindelning och rättighetsupplåtelser. Kursen utgör en fördjupning av ämnesinnehållet i tidigare fastighetsrättsliga kurser, huvudsakligen koncentrerad till fastighetsbildningslagen. I kursen behandlas även de delar av äldre rätt som fortfarande har betydelse vid fastighetsbildning.
De flesta föreläsningar, övningar och seminarier innefattar studier av lagtext, förarbeten och rättspraxis för tolkning av gällande rätt.
Det övergripande målet med kursen är att deltagarna skall erhålla fördjupade kunskaper om fastighetsindelning och rättigheter samt metoder att förändra dessa, så att de självständigt genom tolkning av lagtext, förarbeten, rättspraxis samt fastighetsrättslig doktrin skall kunna tillämpa gällande bestämmelser i komplicerade praktiska situationer.
Detta innebär att studenten efter fullgjord kurs ska kunna:
- Identifiera, kombinera och ställa samman vilka rättsliga åtgärder i form av exempelvis planer, tillstånd, rättighetsupplåtelser, samråd, sammanträden m.m. som fordras för att genomföra ett komplicerat fastighetsbildningsprojekt.
- Analysera, värdera och motivera vilken eller vilka av flera alternativa lagtekniska lösningar som är genomförbara inom ramen för gällande rätt, samt jämföra och utvärdera olika typer av rättsliga processer i fastighetsbildningssammanhang.
- Redogöra för den historiska utvecklingen av den svenska fastighetsbildningsrätten.