Räntor och obligationsvärdering. Samband mellan finansiell hävstång, risk och avkastningskrav. Kapitalstrukturteorier under antagande om perfekta kapitalmarknader samt effekten av marknadsimperfektioner på företagens val av kapitalstruktur. Företagens utdelningsbeslut. Olika metoder för investeringsanalys och värdering av företag beroende på företagets kapitalstruktur. Finansieringsprocessen för nya och etablerade företag.
AI2144 Företagsfinansiering 7,5 hp
Information per kursomgång
Välj termin och kursomgång för att se aktuell information och mer om kursen, såsom kursplan, studieperiod och anmälningsinformation.
Information för VT 2025 Start 2025-01-14 programstuderande
- Studielokalisering
KTH Campus
- Varaktighet
- 2025-01-14 - 2025-03-16
- Perioder
- P3 (7,5 hp)
- Studietakt
50%
- Anmälningskod
60373
- Undervisningsform
Normal Dagtid
- Undervisningsspråk
Engelska
- Kurs-PM
- Kurs-PM är inte publicerat
- Antal platser
Ingen platsbegränsning
- Målgrupp
Villkorligt valbar för masterprogrammet Fastigheter och byggande (TFOBM), ÅK1.
Sökbar för alla masterprogram.
- Planerade schemamoduler
- [object Object]
- Schema
Kontakt
Åke Gunnelin, 08-790 8628, ake.gunnelin@abe.kth.se
Kursplan som PDF
Notera: all information från kursplanen visas i tillgängligt format på denna sida.
Kursplan AI2144 (VT 2022–)Innehåll och lärandemål
Kursinnehåll
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
-
Beskriva och förklara de huvudsakliga faktorerna som påverkar räntenivåer samt värdera riskfria obligationer och obligationer med kreditrisk.
-
Beskriva och förklara Modigliani och Millers grundläggande teori om varför val av kapitalstruktur inte påverkar det totala värdet av ett företag under antagande om en perfekt kapitalmarknad, samt härleda och förklara sambanden mellan belåningsgrad och avkastningskrav på totalt, eget och lånat kapital.
-
Beskriva, förklara, jämföra och kritiskt diskutera hur marknadsimperfektioner som skatter, konkursrisk, asymmetrisk information och agentkostnader påverkar optimal kapitalstruktur för företag.
-
Beskriva och förklara olika sätt för företag att dela ut kapital till aktieägare samt Modigliani och Millers grundläggande teori om varför utdelningspolicy inte påverkar det totala värdet av ett företag under antagande om en perfekt kapitalmarknad och vidare hur marknadsinperfektioner kan påverka företagens val av utdelningspolicy.
-
Beskriva, förklara, jämföra och kritiskt diskutera olika metoder för investeringsanalys och metodernas lämplighet beroende på hur företaget är finansierat. Vidare ska studenterna genom grupparbete tillämpa metoderna praktiskt genom konstruktion av datorbaserade modeller för värdering av ett företag under olika antagande om kapitalstruktur.
-
Beskriva och förklara hur finansieringsprocessen kan gå till för nya och etablerade företag, både beträffande finansiering genom eget kapital och genom lånat kapital.
Kurslitteratur och förberedelser
Särskild behörighet
Kunskaper i kvantitativa metoder motsvarande innehållet i kursen AI2152.
Utrustning
Kurslitteratur
Corporate Finance: International Edition.
Författare: Jonathan Berk and Peter DeMarzo. Latest Edition.
Examination och slutförande
När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.
Betygsskala
Examination
- PRO1 - Projekt, 2,0 hp, betygsskala: P, F
- TEN1 - Tentamen, 5,5 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Projektarbetet utförs i grupper och examineras på individnivå. Projektarbetet är tidsbegränsat och måste examineras inom en viss tid, angiven av kursansvarig lärare, för att kursbetyg skall ges. Student som blir underkänd på examinationsmomentet PRO1 kan examineras igen under ordinarie omtentamensperiod.
Övriga krav för slutbetyg
Projekt (PRO1) 2,0 hp med betyg P samt skriftlig tentamen (TEN1) 5,5 hp med som lägst betyg E. Slutbetyget blir, då dessa förutsättningar uppfylls, detsamma som betyget på den skriftliga tentamen (TEN1).
Möjlighet till komplettering
Möjlighet till plussning
Examinator
Etiskt förhållningssätt
- Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
- Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
- Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.