Hela kursen består av två avsnitt. Det första avsnittet ger 7,5 hp och går under period 1 och 2. Avsnittet består av tre huvudsakliga delar som samspelar under kursens gång.
Den första delen är introduktionen till akademiska miljöstudier. Här tas centrala koncept upp som hållbar utveckling, vikten av att tänka i systemperspektiv och att använda olika kunskaper för att lösa ingenjörsmässiga problem. I denna introduktion kommer också informationssökning och introduktion till rapportskrivning in för att sedan användas under kursens fördjupningsarbete.
Den andra delen av kursen anknyter till själva ämnesområdet, miljö- och energifrågan. Här ges introduktion till energisystem, samt belyses hur olika delar som innovation, aktörer och miljöpolitik samspelar för att lösa energi och miljöproblem. Denna kunskap kommer att användas under kursens projektarbete. De institutioner och avdelningar som har stark koppling till programmets inriktning mot energi & miljö medverkar och knyter an till det egna ämnesområdet.
I den tredje delen fördjupar sig studenterna inom ämnesområdet genom ett projektarbete. I projektarbetet görs kopplingar mellan aktörer, miljöpolitik och ingenjörens roll för att hitta lösningar för att hantera miljörelaterade utmaningar inom energisektorn. Arbetet presenteras muntligt och skriftligt. Opponering på annan grupps arbete ingår.
Ett studiebesök ingår också som knyter an till ingenjörens roll för att utveckla tekniska lösningar för en hållbar utveckling, vad gäller energi och miljö.
Avsnitt två ger 1,5 hp och introducerar Matlab. Detta avsnitt går under period 3.
En viktig roll för kursen är även att kursdeltagarna ska möta de lärare och institutioner som under kommande år kommer att svara för programmets profilområden.