Kursen är en fortsättning på Stads- och trafikplanering, grundkurs som behandlar planering på översiktsplanenivå. Föreliggande kurs gäller detaljplanenivån. Kursen ger kunskaper om stadens bebyggelse och funktioner med särskild betoning på sambandet mellan bebyggelsen och trafik. Deltagarna tränas i att analysera stadsbyggnadsfrågor och utifrån detta föreslå lämpliga lösningar för bebyggelse- och trafiklösningar på kvarters- och stadsdelsnivå. Kursen behandlar såväl praktiskt som teoretiskt detaljplaneringens metoder och redskap och tränar deltagarna att tillämpa metoderna.
Två individuella övningsuppgifter genomförs. Dels framställs en formell detaljplan enligt plan- och bygglagen, utifrån en given byggd miljö. Dels görs en beskrivning av stadstyper som besöks på en studieresa. En gruppuppgift genomförs som består i att framställa en illustrationsplan med text och övrigt presentationsmaterial för en mindre stadsdel. Individuell litteraturtentamen.
Syftet med kursen är att ge praktisk förståelse om sambandet mellan byggd miljö och planerarens arbetsredskap. Kursen ger verktyg för analys av olika stadstyper och perspektiv på hållbar utveckling samt färdighet i presentationsteknik och förmåga att överföra mer abstrakta planeringsmål till konkreta stadsbyggnadsförslag. Kursen ger praktisk träning i att framställa två typer av planeringsdokument, detaljplan samt illustrationsplan. Vid slutförd kurs ska studenten:
- Kunna framställa en formell detaljplan.
- Kunna framställa ett förslag till illustrationsplan.
- Kunna göra en systematisk analys av stadsmiljöer från olika tidsperioder.
- Ha gjort ett konkret förslag till en stadsdel, från målformulering till detaljerad beskrivning av bebyggelse, trafik, natur, funktioner och karaktär.
- Ha förvärvat grundläggande färdighet i att på ett pedagogiskt sätt presentera och argumentera för förslag till ny bebyggelse.
- Ha förvärvat en grundläggande förståelse för olika stadsmiljöers funktionssätt liksom relationen mellan trafik och bebyggelse.