Arbetar nära kraftindustrin
Som industridoktorand inom det nationella utvecklingsprogrammet Elektra har Rebecca Hollertz sin bas i grundforskningen på KTH men arbetar samtidigt nära elkraftsindustrins tillämpningar. En stor fördel och spännande utmaning som forskare, tycker hon.
– Jag kände efter några år i näringslivet att jag ville forska ”på riktigt”. I mitt område inom materialutveckling är det relevant att få mer djup genom att disputera. Tidigare har jag jobbat på ABB i Schweiz och via kontakter fick jag tips om doktorandprojektet inom det elkrafttekniska utvecklingsprogrammet Elektra som drivs av ABB, Elforsk och Energimyndigheten.
– Det som gjorde mig intresserad av projektet, som handlar om isolationsmaterial i högspänningstransformatorer, var just att industrin var involverad. Även den tvärvetenskapliga aspekten lockade, forskningen berör allt från grundläggande materialkemi till hur materialet fungerar i en komponent.
Hur mycket kontakt med industrin har du?
– Mycket. Jag är anställd på institutionen för Fiber- och Polymerteknologi på KTH men har två handledare, en på KTH och en på ABB Corporate Research i Västerås. Vi träffas alla tre en gång i månaden, men jag är också fysiskt på ABB och gör experiment ibland. Vi har även referensgruppsmöten inom Elektraprogrammet.
”En morot är att träffa folk i industrin som är intresserade av det jag gör”
– Jag har också varit på ABB Ludvika och sett hur de tillverkar transformatorerna och i Figeholm där isolationsmaterialet tillverkas. En annan tillgång är att det finns flera i huset som är anställda både på KTH och på ABB, så jag har många kontaktytor.