Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida

Ermal Hetemi

Profilbild av Ermal Hetemi

Om mig

Mitt namn är Ermal Hetemi och jag är forskare vid Institutionen för Datavetenskap på KTH, Kungliga Tekniska högskolan. Min forskning fokuserar på att förstå hur företag, myndigheter, akademi och andra aktörer förhandlar olika prioriteringar när de står inför vår tids samhällsutmaningar. Jag undersöker mikrogrunderna för ansvarsfulla och hållbara affärsmetoder, såsom organisatoriskt syfte, samhällsinnovation och värdeskapande i samarbeten mellan flera intressenter. Jag har publicerat i vetenskapligt granskade tidskrifter som California Management ReviewInternational Journal of Project Management, och Knowledge Management Research & Practice.

Jag är en aktiv medlem i det akademiska samfundet och sitter i den internationella redaktionskommittén för International Journal of Project Management. Jag är även recensent för Academy of Management Conference inom OMT-, TIM- och STR-grupperna samt för tidskrifter som Long Range PlanningJournal of Business Research och Knowledge Management Research and Practice. Min forskning har belönats med utmärkelser som Best Reviewer Award vid EURAM-konferensen 2023 och Donald S. Barrie Best Paper Award vid PMI Global Conference.

Jag samarbetar nära med ledande kapitalutrustningsföretag som utvecklar sina digitala och hållbara strategier, exempelvis Trafikverket, Siemens, Scania, Volvo (i Sverige), ProRail (i Nederländerna) och Adif (i Spanien). Dessa samarbeten har gett mig möjlighet att studera strategiska, organisatoriska och teknologiska utmaningar i olika organisatoriska kontexter. Jag har lett och deltagit i flera projekt som resulterat i medförfattade bokkapitel och white papers. Ett framstående exempel är mitt arbete inom High-Capacity Transport (HCT)-projektet inom Sveriges innovationspolitiska ramverk, som omfattar både transportsektorn och skogsindustrin i samarbete med näringslivsorganisationer och statliga myndigheter.

Jag använder en rad olika forskningsmetoder, främst kvalitativa och empiriska men även kvantitativa, såsom SQL-analys och databassökning (se forskningspublikationer). De metoder jag har använt i min forskning inkluderar (i) etnografier och djupgående fallstudier, (ii) semistrukturerade och gruppintervjuer samt (iii) social nätverksanalys. Dessa metoder har hjälpt mig att angripa relevanta frågor inom strategi och management, särskilt i kontexter av innovation och digital omställning.

För närvarande är jag kursansvarig för kurserna Contemporary Issues in Management (4FE534) och Metodologi och Examensarbete i Management vid Linnéuniversitetet. Den förstnämnda avancerade kursen behandlar aktuella teman inom management, såsom hållbarhet, innovation och organisationsdynamik, och engagerar studenter i kritiska diskussioner om framtidens managementpraxis. Kursen betonar lärande genom falluppgifter och grupparbeten och uppmuntrar studenter att koppla teoretiska insikter till verkliga utmaningar i näringslivet. Genom att integrera branschinsikter och den senaste forskningen strävar jag efter att ge studenterna en helhetsförståelse av samtida managementfrågor.