Kristinn B. Gylfason
Professor i mikrosystemteknik med inriktning mot fotonik
Kristinn Gylfason forskar på nanofotonik och hur den kan användas för att förbättra vår miljöövervakning och våra kommunikationssystem.
Lokalisering av dolda källor till utsläpp av växthusgaser så som koldioxid och metan blir allt viktigare i och med den globala uppvärmningen. Med nanofotonikens verktyg kan små och billiga gassensorer tillverkas i stora volymer för att skapa globala nätverk av miljöövervakande sensorer. Kristinn och hans forskargrupp har tagit fram miniatyriserade optiska koldioxid och metansensorer som kan stoppas in i smarta mobiler eller flygas runt i drönare för att säkerställa luftkvalitén och lokalisera utsläpp.
I och med det ständigt växande behovet av datakommunikation blir en större och större del av våra kommunikationssystem optiska. Med nanofotonikens metoder kan man ersätta energikrävande mikroelektroniska kretsar med ljuskretsar som kan hantera stora mängder data med minimal energiförbrukning. Kristinn och hans forskargrupp har tagit fram sådana ljuskretsar som kan dramatiskt minska effektförbrukning i datacenter.