Fredrik Johansson
Professor i bergmekanik
Fredrik Johansson forskar om byggande i berg. Att kunna använda det underjordiska utrymmet är en förutsättning för att kunna bygga och utnyttja viktiga samhällsfunktioner som exempelvis vägar, järnvägar och dammar.
Samtidigt är berg ett naturligt material med stora osäkerheter kring dess beteende och bärförmåga. För att förhindra tunnelras eller dammbrott är det viktigt att kunna bedöma bergets bärförmåga och beakta att vår kunskap om berget är begränsad innan byggandet startar.
Kunskap om bergmassan som material, hur man säkrar tillräcklig bärförmåga, samt verktyg för att kunna bedöma om existerande konstruktioner har tillräcklig bärförmåga är exempel på områden där forskning och utveckling behövs. En viktig fråga är även att kunna förlänga livslängden på de underjordskonstruktioner som finns, så vi inte behöver bygga nytt.
Fredrik och hans forskargrupp har till exempel utvecklat principer för att bygga inklädda bergrum för lagring av vätgas i samband med fossilfri ståltillverkning. De har även studerat bärförmågan för bergsprickor som en del i säkerhetsanalysen och utvecklandet för förvaret av utbränt kärnbränsle, samt utarbetat metoder för att bedöma säkerheten och förlänga livslängden hos befintliga dammar grundlagda på berg.