Jens Fransson
Professor i experimentell strömningsmekanik
Om Jens Franssons forskningsområde:
Luftflödet kring ett fordon, pappersmassans rörelse genom valsen i ett pappersbruk, blodflödet i en artär, vinden i ett vindkraftverk och vattnet kring en elitsimmares kropp är alla exempel på strömningsfysikaliska företeelser. Det handlar i samtliga fall om en fluids strömning. Centralt i många av dessa fall är att kunna kontrollera strömningen och reglera om den ska vara laminär (välordnad) eller turbulent (kaotisk).
Jens Franssons forskning handlar huvudsakligen om att utveckla sådana kontrollmetoder och att bättre förstå hur laminär strömning slår om till turbulent strömning. Stick i stäv med den konventionella uppfattningen att ytråheter ger turbulent strömning, presenterade hans grupp för några år sedan vindtunneldata som pekade på motsatsen. Forskningen visade att om man placerar små väldesignade ”puckar” på rätt ställen på en yta kan omslaget till turbulens hållas tillbaka, vilket exempelvis ger ett minskat motstånd.
Resultaten visar att om man kan kontrollera strömningen så att den inte slår om till turbulens så kan man minska driftskostnaderna inom en rad områden inom exempelvis fordons- och processindustrin där strömningsmekanik spelar en central roll. Ännu viktigare är dock att vi genom minskat motstånd besparar vår miljö onödiga utsläpp som kan påverka klimatet globalt.