Magnus Jansson
Professor i signalbehandling
Om Magnus Janssons forskningsområde:
Signaler är ofta fysikaliska storheter som varierar i tiden såsom elektromagnetisk strålning, (ljus, radio), spänning, ström, men kan också vara aktiekurser, DNA-sekvenser, trafikflöden, ljud eller bilder. Signalbehandling handlar om att modellera, analysera och transformera signalerna och den information som de innehåller med hjälp av matematiska och statistiska metoder. Det innebär ofta att samla in mätdata, behandla den exempelvis genom att komprimera, reducera brus, extrahera information, lagra, och eventuellt återskapa signalen eller relaterad information.
Ett område Magnus Jansson och hans grupp studerat är effektiva metoder för systemidentifiering eller skattning av modeller för stora dynamiska system, samt för spektralanalys. Spektralanalys och systemidentifieringDet här används inom nästan alla ingenjörsdiscipliner.
Modellerna kan användas för att effektivisera prestandaövervakning och styrning av maskiner eller processer, eller för att mer indirekt extrahera relaterad information som inom spektroskopi där signalernas frekvensinnehåll motsvarar olika ämnen. De kan även användas för att skapa effektivare transportsystem och minska energianvändningen. Magnus Janssons gruppGruppen har även studerat metoder för positionering med hjälp av accelerometrar, gyroskop samt videokamera för att kunna tala omför var man befinner sig, och vart man ska gå i ett köpcentrum eller andra miljöer där man inte har tillgång till GPS.