Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Individanpassad vård och undervisning med hjälp av AI

AI är en av de mest banbrytande vetenskapliga och tekniska framstegen under de senaste decennierna med stor potential att förändra branscher och hjälpa oss hitta lösningar på de samhällsutmaningar vi står inför. I nytt tvärvetenskapligt initiativ, Future AI, vid KTH kan möjligheterna med AI utforskas, samtidigt som utmaningar och etiska risker med den snabba utvecklingen inkluderas.

Siffror på skärm

AI har en oöverträffad potential

AI är en av de mest banbrytande vetenskapliga och tekniska framstegen under de senaste decennierna. Med sin enorma potential kan AI revolutionera olika branscher, hjälpa till att lösa samhällsutmaningar och förändra sociala interaktioner mellan människa och teknik. Trots den stora potentialen medför den snabba utvecklingen utmaningar och risker som behöver hanteras. Utvecklingen av AI bör styras av etiska principer och främja en mer rättvis och hållbar värld där AI kan vara en positiv kraft som förstärker människans kapacitet.

Future AI – ett nytt tvärvetenskapligt forskningsinitiativ vid KTH

Future AI vid KTH föreslås bli ett nytt tvärvetenskapligt forskningsinitiativ som kan erbjuda en unik möjlighet att utforska teknikens gränser och samtidigt säkerställa en ansvarsfull utveckling.

Det nya forskningsinitiativet föreslås fokusera på fyra områden. Det första området är grundläggande och transformerande AI, där fokus ligger på att utveckla effektiva, robusta och skalbara AI-algoritmer samt modeller som efterliknar mänskligt tänkande. Det andra området rör AI-tillämpningar och samhälleliga effekter, med målet att förbättra livskvalitet och hälsa, bekämpa klimatförändringar, planera smarta städer och öka inkluderingen i samhället. Det tredje området handlar om de etiska, juridiska och politiska aspekterna av AI, där man undersöker etiska dilemman som partiskhet i algoritmer, ansvarsskyldighet och AI autonomi. Slutligen bör utbildning och samarbeten inom AI främjas för att Sverige ska kunna hålla jämna steg med den internationella utvecklingen inom AI-området, vilket kräver kontinuerlig kunskapsspridning.

KTH leder och har en koordinerande roll i några av de största initiativen inom AI idag i Europa, som Digital Futures, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) och Cybercampus Sweden. Det nya initiativet Future AI på KTH skulle fungera som en samlande kraft för pågående initiativ och ledas av Karl H. Johansson, professor i nätverksreglering vid KTH och föreståndare vid Digital Futures.

– Sverige måste hålla jämna steg med den snabba utvecklingen internationellt. Det nya initiativet Future AI förenar teknisk innovation med etiska aspekter, vilket skapar goda förutsättningar för en framtid där AI inte bara förstärker mänsklig kapacitet, utan också främjar en rättvis och hållbar värld.

Karl H. Johansson, professor i nätverksreglering

AI i utveckling av hälso- och sjukvård samt utbildning

Specifika projekt inom ramen för Future AI somfrämjar ett tvärvetenskapligt synsätt och kombinerar KTH:s forskningsexpertis inom exempelvis datavetenskap, teknikvetenskap, filosofi har stor potential att lösa samhällsproblem. Områden i fokus för Future AI kommer främst att vara hälso- och sjukvården samt utbildning.

Inom hälso- och sjukvården har maskininlärning stor potential att stödja läkare i diagnos- och behandlingsbeslut. Sveriges omfattande patientdata kan användas för att exempelvis utveckla individanpassad medicin och förstå vårdprocesser.

Inom utbildning kan AI möjliggöra individanpassad undervisning som stödjer elevernas olika inlärningstakt. Adaptiva läroplaner som anpassas efter elevernas mognad och färdigheter kan hjälpa elever som ligger efter att komma ikapp och ge utmaningar till de som lär sig snabbare. Samarbeten med branschpartners inom hälso- och sjukvården samt det svenska skolsystemet är avgörande för att få tillgång till expertis och genomföra lyckade projekt.

Genom att förena teknologisk innovation med etiska riktlinjer banar Future AI vid KTH väg för en framtid där AI inte bara förstärker mänsklig kapacitet, utan också främjar en rättvis och hållbar värld.

Karl Johansson

Karl H. Johansson

Karl H. Johansson  är professor i nätverksreglering vid skolan för elektroteknik och datavetenskap samt föreståndare för Digital Futures, ett tvärvetenskapligt forskningscenter som utforskar och utvecklar digital teknik som har stor betydelse för samhället. Karls forskning är inriktad på att bygga säkra autonoma system som fattar intelligenta beslut i realtid. Han är känd för sina banbrytande bidrag inom nätverksstyrning och cyberfysiska system med inverkan på transport-, automations- och energinätverk. Han har tilldelats många utmärkelser för sin forskning, nu senast Hendrik W. Bode Lecture Prize 2024 som är ett av de mest prestigefyllda inom området.

Vill du veta mer? Kontakta oss på Development Office