Tidigare seminarier
Här kan du läsa om tidigare seminarier som hållits av FBS.
Forskningsseminarium om kriminalitet i våra bostadsområden
Mats Wilhelmsson är professor i fastighetsekonomi vid KTH och kommer här att presentera sin forskning (tillsammans men Vania Ceccato) om hur kriminalitet påverkar attraktiviteten i bostadsområden. Han kommer att presentera forskning om effekten av vapenrelaterat våld på bostadsvärden i Stockholm, och hur koncentration av kriminalitet påverkar attraktiviteten via bostadspriserna. Forskning belyser de ekonomiska konsekvenserna av brottslighet för enskilda fastighetsägare men framfört allt för samhället i stort.
Mia-Maria Magnusson dr i kriminologi och polis arbetar deltid som analytiker för polisen och deltid som adjunkt för Malmö universitet. Mia-Maria har som en del i hennes forskning och arbete inom polisen undersökt hur olika lager av data sammanfaller på geografiska platser. En frågeställning är hur öppna drogscener, platser för narkotikaproblematik överlappar med skjutningar. En annan fråga är kan man förutspå vilka platser som kommer få problem med våld i framtiden? Mia-Maria har också undersökt vilka fördelar det kan finnas med att forska i sin egen praktik.
Hur kan förutsättningarna för boendegemenskaper förbättras?
Så kallad ”collaborative housing”, eller fritt översatt till svenska ”boendegemenskaper”, är ett samlingsbegrepp för olika typer av initiativ baserade på självorganisering och kollektiva lösningar, som till exempel kooperativa boendeformer, byggemenskaper och co-housing. Medlemmar i FBS fick under 2022 medel från Formas för att skapa en forskningsöversikt över juridiska, ekonomiska och sociala förutsättningar av betydelse för möjligheten att utveckla konceptet till en socialt inkluderande bostadsform som är tillgänglig för en större krets av medborgare. Nu planeras ett seminarium för att delge resultaten i projektet och ge tillfälle för diskussion. Slutrapporten och en policy brief publiceras här på hemsidan.
Läs hela programmet
Avhysningar och flyttar
Läs hela programmet
Delningsekonomins inverkan på hur bostäder används.
Elisabeth Ahlinder, docent i civilrätt med inriktning mot fastighetsrätt vid Stockholms universitet, sammanfattar tre rättsvetenskapliga artiklar hon skrivit om delningsekonomins inverkan på hur bostäder används.
Läs hela
programmet
.
Hyresrättens roll och utveckling
Läs hela programmet .
Kreativa upplåtelseformer - kan variation i upplåtelseformer främja en bättre fungerande bostadsmarknad?
Vid seminariet presenteras inledningsvis nyinrättade Forum för Bostadsforskning Stockholm (FBS). Därefter presenterar doktorand Lisa Bergsten och nyblivna Dr Saki Bailey centrala delar av sina respektive forskningsprojekt. Efter varje presentation följer diskussion under ledning av initiativtagarna till FBS.
Läs hela programmet .
Tema Markexploatering
Under seminariet presenterar doktorand Anna Hrdlicka delar av sitt avhandlingsprojekt om tidiga dialogprocesser och medborgardeltagande i planprocesser enligt plan- och bygglagen. Därefter presenterar Peter Ekbäck, professor i fastighetsteknik, ett avslutat projekt om fastighetsrättsliga frågor kring digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Efter varje presentation följer diskussion under ledning av initiativtagarna till FBS.
Läs hela programmet .
Hur kan förutsättningarna för boendegemenskaper förbättras?
Så kallad ”collaborative housing”, eller fritt översatt till svenska ”boendegemenskaper”, är ett samlingsbegrepp för olika typer av initiativ baserade på självorganisering och kollektiva lösningar, som till exempel kooperativa boendeformer, byggemenskaper och co-housing. Medlemmar i FBS fick under 2022 medel från Formas för att skapa en forskningsöversikt över juridiska, ekonomiska och sociala förutsättningar av betydelse för möjligheten att utveckla konceptet till en socialt inkluderande bostadsform som är tillgänglig för en större krets av medborgare.
Läs hela programmet .