Studera utomlands
Om du läser ett program på KTH kommer du ha flera möjligheter att studera utomlands som en del av din utbildning. Det är en unik chans för dig att få nya kunskaper, spetsa ditt CV, växa som person och få vänner för livet. En tredjedel av KTH:s studenter väljer att spendera en del av sin studietid utomlands.
KTH samarbetar med över 200 universitet världen över
Som student på KTH har du bra förutsättningar för utlandsstudier och det finns en mängd olika alternativ. Här är några:
- Utbytesstudier, som är den vanligaste formen av utlandsstudier, innebär att du under en eller två terminer byter ut dina kurser på KTH mot kurser vid ett av de över 200 universitet världen över som KTH samarbetar med. Du kan välja bland många bra lärosäten runt om i Europa, Asien, Nord- och Sydamerika, Australien och Afrika. Det finns något för alla smaker! Du kan åka på utbytesstudier från och med årskurs 3.
- Ett annat alternativ är att göra projektarbeten utomlands. Det kan du göra i princip var som helst i världen, så länge du har en bra idé om vad du vill göra och säkerhetsläget i landet tillåter.
- Vill du studera utomlands men endast vara iväg en kortare tid? Flera av KTH:s samarbetspartners erbjuder intensivkurser som varar i några veckor, exempelvis sommarskolor. Dessa kurser kan ge en bra försmak för hur det är att studera utomlands.
De internationella möjligheterna varierar mellan programmen. Exempelvis kan utbytesstudier passa bättre vissa terminer än andra beroende på program. Programmen har även olika universitet som du kan söka till. Information om vilka utlandsmöjligheter som erbjuds för de program du är intresserad av hittar du på KTH:s studentwebb.
Läs mer om utlandsstudier på Studentwebben
Dubbelexamen
Flera av KTH:s civilingenjörsprogram erbjuder möjlighet till dubbel examen, så kallad dubbeldiplom, med vissa universitet. Det innebär att du förlänger dina studier med en eller två terminer för att ta en examen både från KTH och utbytesuniversitetet. Att läsa dubbeldiplom är en utmaning, men till skillnad från ett vanligt utbyte kommer du ses som en "riktig" student på båda universiteten.
Läs mer om dubbelexamen på Studentwebben
Studera i ett låg- eller medelinkomstland
Vill du arbeta med projekt som kan göra skillnad i lokalsamhällen? Som KTH-student kan du göra ditt projektarbete i ett låg- eller medelinkomstland, exempelvis i Afrika, Asien eller Latinamerika. Som hjälp kan du få stipendium via KTH Field Studies. Du kan även åka på utbyte till något av KTH:s partneruniversitet i Afrika via KTH Global Development Hub. Då läser du kurser på universitetet och arbetar med ett projekt kopplat till en lokal samhällsutmaning, som exempelvis kan handla om vattenförsörjning eller kommunikationsteknik.
Läs mer om att studera i ett låg- eller medelinkomstland på Studentwebben
KTH-NOC Singapore
Är du intresserad av entreprenörskap och sugen på att kombinera en utbytestermin i Singapore med praktik på en startup? KTH erbjuder ett unikt utbytesprogram med National University of Singapore (NUS) som kallas KTH-NOC Singapore. Programmet består av både praktikplats på ett startup-företag och kurser inom entreprenörskap på NUS Business School.
Läs mer om KTH-NOC Singapore på Studentwebben
Studenter och alumner med utlandsstudier
De internationella erfarenheter och språkkunskaper som dina utlandsstudier ger är ovärderliga på arbetsmarknaden och kommer med största säkerhet öppna upp dörrar för en mer spännande karriär. Läs intervjuer och ta reda på vad nuvarande och tidigare studenter tycker om sina utlandsstudier.