Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Elektrostudenter kartlägger temperaturer i atmosfären

European Space Agency har under några år drivit ett rymdprogram för studenter och i år var Marcus och Markus som läser civilingejörsprogrammet i elektroteknik två av de studenter som blev utvalda att delta.
- Att få vara med om en raketuppskjutning är verkligen häftigt, säger Marcus entusiastiskt.

Studenter undervisas i ett projekt.

Marcus och Markus läser masterinriktningen systemteknik och robotik men det var under kandidatexjobb de kom i kontakt med projektet. Då designade de elektroniken och programvaran till experimentet som gick ut på att mäta horisontella vindar samt temperaturen i atmosfären på ett väldigt exakt sätt. Detta görs genom att skjuta upp en raket som innehåller fyra stycken sfäriska mätsonder. 67 sekunder efter start så skjuts sonderna ut ur raketen och faller tillbaka mot jorden. Under sin färd tillbaka så samlar sonderna in GPS-data och mäter bland annat acceleration, rotationshastighet och tryck.

– Utifrån vår data kan vi sedan räkna ut fallhastigheten i de olika skikten och därigenom luftmotståndet. Luftmotståndet varierar beroende på temperaturen och genom en rad beräkningar kan man därigenom kartlägga temperaturprofilerna i atmosfären, förklarar Markus.

Finalen på projektet blev raketuppskjutningen i Kiruna.

– Allt fungerade perfekt! De fyra mätsonderna kunde följas i realtid med hjälp av ett GPS-system medan de föll, och sedan kunde vi hämta upp dem med en helikopter, berättar Markus.

Utöver den nästan två veckor långa vistelsen på raketbasen i Kiruna så har Marcus och Markus också fått möjligheten att besöka andra rymdanläggningar i Europa.

– Vi har fått resa till flera spännande platser. Vi har gjort vibrationstester hos Deutches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt i Oberpfaffenhofen och bland annat fått se kontrollrummet till Columbusmodulen på International Space Station, säger Marcus.

Om REXUS

European Space Agencys REXUS-program erbjuder studenter att delta i ett rymdraketprojekt. Studenterna på civilingenjörsprogrammet i elektroteknik kan välja rymdprojekt som fördjupningsprojekt under år tre.

REXUS är ett samarbetsprogram mellan European Space Agency (ESA), Swedish Space Corporation (SSC) och Deutches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt (DLR).

Läs mer

Elektroteknik 300 hp 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05