Science Today – Vad är tid?
Tiden har sin gång och vi uppfattar alla dess närvaro. Forntida civilisationer använde sig av solen, månen och stjärnorna för att bestämma årstider och mäta tid. Idag finns mätmetoder som är så precisa att de kan registrera en attosekund – en miljarddel av en miljarddel av en sekund.
Tid: Fr 2024-09-20 kl 16.30 - 20.00
Plats: Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Old town
Språk: Engelska
Medverkande: Erik Isberg
Länk till eventets hemsida och registrering hittar du här!
Ändå fortsätter frågan om vad tid egentligen är, att uppta människan genom århundraden. Kan vi säga att framtiden eller det förflutna verkligen existerar? Hur långt är nuet? Vad fanns innan tidens början?
Välkommen till den nionde upplagan av Science Today, denna gång med temat tid, då tre forskare presenterar sin forskning och diskuterar vad vi vet om tidens natur.
Science Today är en återkommande afterwork som kickstartar hjärnan och helgen med dagens mest spännande forskning och några av Stockholms bästa DJs. Science Today bjuder in doktorander och postdoktorer från Karolinska Institutet (KI), Chalmers tekniska högskola, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Stockholms universitet (SU) att presentera sin forskning på Nobelprismuseets scen.
I biljettpriset ingår även entré till museets utställningar som håller öppet fram till klockan 21.00. Före och efter samtalet serverar Bistro Nobel sin fredagsmeny med noga utvalda smårätter, passande viner, öl, cocktails eller alkoholfria alternativ. Bistron och butiken är öppna fram till klockan 21.00.
Talare
Leonie Balter – Postdoc (Avdelningen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet) och forskare (Psykologiska institutionen, Stockholms universitet).
Ämne: Spelar tidpunkten någon roll? Hur sömnen påverkar den psykiska hälsan under dagen
Sammanfattning: I min forskning undersöker jag varför den psykiska hälsan fluktuerar över tid, från de snabba svängningarna under en enda dag till de mer gradvisa förändringarna under året. Mitt fokus är att förstå hur sömn och sömnens tidpunkt påverkar hur vi fungerar och mår under dagen. Målet är att bättre integrera tidsaspekten i behandlingen av psykisk ohälsa.
Ebba Vikdahl – Doktorand i etnologi, vid institutionen för etnologi, religionsvetenskap och genusvetenskap på Stockholms Universitet.
Ämne: Magins tid, konstruktioner av svensk folktro vid förra sekelskiftet
Sammanfattning: I min forskning undersöker jag de processer genom vilka så kallad ”folktro” har omvandlats till ett modernt vetenskapligt och musealt objekt runt förra sekelskiftet i Sverige. Detta görs genom att fokusera på insamling, klassificering och utställning av folktroföremål på Nordiska Museet. Genom att följa föremålens väg genom museet är jag intresserad av vilka slags omvandlingar och översättningar som sker och hur dessa kan relateras till frågor om makt, avförtrollning och modernitet. I slutändan handlar museisamlingar om hur vi skriver vår historia; hur vi förstår vårt förflutna, var vi är och vart vi är på väg. Det övergripande syftet med projektet är därför att undersöka vad dessa omvandlingar kan säga oss om ”magins” roll i konstruktionen av ”svenskhet” under en tid av stora sociala förändringar.
Erik Isberg – Postdoc vid avdelningen för historiska studier av vetenskap, teknik och miljö, KTH.
Ämne: Att arkivera en ocean: Akvatiska förflutna och planetära framtider i efterkrigstidens marinvetenskap
Sammanfattning: Under efterkrigstiden började havsforskare ställa nya frågor om havsbottnens egenskaper. Dessa frågor handlade om tid. Kan sedimenten i havsbottnen fungera som ett arkiv över havets geologiska historia och klimathistoria? Och kan denna historia användas för att förutsäga framtiden på en planet som utsätts för allt större påfrestningar från mänskliga aktiviteter? I min forskning är jag intresserad av hur vetenskaplig praxis och vetenskapliga metoder formar hur vi tänker kring tid och förändring i naturen.
Program
16.30 Insläpp
17.00 Mingel och DJ Malin Evrenos (Y+M)
18.00-19.00 Samtal på scen
19.00-20.00 Efterhäng och DJ Malin Evrenos (Y+M)