Lovisa
Lovisa läser femte året på civilingenjörsutbildningen i Bioteknik. Vårterminen 2024 var hon utbytesstudent vid University of Sydney, Australien.
Varför valde du att åka till University of Sydney?
Det som blev avgörande i mitt val var balansen mellan att få besöka ett högt rankat universitet med intressanta kursval och att få bo i en större stad med mycket att uppleva. Australien är ju på andra sidan jorden, och det kändes spännande att bo i en del av världen som var ny för mig och som influeras av många olika kulturer. Sen såg jag mycket fram emot den australiensiska avslappnade livsstilen med fokus på strand och naturupplevelser som en kontrast till min vardag i Sverige.
Hur var studierna och livet som student där jämfört med på KTH?
Den största skillnaden mellan mina studier hemma och i Sydney var utbildningssystemet. Jag läste alla mina kurser simultant, och University of Sydney (USYD) tillämpar kontinuerlig utvärdering där många mindre uppgifter bidrar till ditt slutbetyg. Det positiva med det är att det ibland finns chans att klara kursen innan tentamen, och det negativa är att studierna blir mer splittrade än på KTH. Trots detta upplevde jag studierna lätta i jämförelse med mina kurser hemma. Detta kan bero på att just USYD inte är en teknisk högskola och att jag således inte läste några ingenjörskurser, och att det var svårt att hitta kurser på masternivå inom mitt ämne. Det lugnare tempot gjorde att jag kunde kombinera studierna med praktik i en forskningsgrupp och få in en del resor, vilket jag rekommenderar.
Studentlivet på USYD var rikt med ett stort utbud av studentklubbar som sysslade med allt ifrån att anordna danslektioner till att skate:a och lyssna på Taylor Swift. Dessutom blev jag snabbt introducerad till studentlivet på mottagningen som anordnades av skolan, vilket gjorde det lätt att lära känna andra utbytesstudenter från hela världen. Generellt sett är den australiensiska kulturen väldigt välkomnande och öppen, och även om Sydney är en stor stad hände det flera gånger att jag och mina vänner fastnade i konversationer med främlingar. Det var både en kulturkrock i början, och något som jag kom att uppskatta mycket, så pass att jag saknar det hemma.
Utöver det du fick lära dig i dina kurser, vilka är de största lärdomarna du tar med dig från dina utlandsstudier?
När man åker på utbyte tror jag att de flesta inser vidden av möjligheter vi har med vår utbildning på KTH. Jag insåg iallafall att det inte finns något som stoppar mig från att flytta till och jobba utomlands, och upptäcka världen genom att resa och träffa människor från olika kulturer (möjligtvis förutom ekonomin). Jag fick en mycket större förståelse för krånglet och skavet det innebär att bosätta sig i ett annat land, till och med temporärt. Men när man har kommit över sina rädslor, börjar reflektera över sin egen kultur och lärt känna fina människor på sin nya plats går det plötsligt lätt att anpassa sig. För mig öppnade utbytet upp världen lite mer.
Hur bodde du under dina utlandsstudier?
Åker du till USYD garanterar skolan boende vilket är skönt - men de flesta alternativen är dyra och trånga. Jag bodde med en rumskamrat i en studentetta i området Haymarket. Läget var extremt bra och rummet var fräscht - men servicen på boendet var dålig och rummet var litet och dyrt. Mitt största tips är att försöka hitta ett rum i en privat lägenhet med bra läge, eftersom man då ofta kan undvika extremt höga priser. Den största fördelen med boendet från skolan är att många andra utbytesstudenter bor i samma byggnad, så det blir lätt att lära känna folk. Om man vill slippa att komma till Sydney utan ett garanterat boende är skolans alternativ att rekommendera, men försök då få en lägenhet för 5-6 personer eftersom du får mer plats och privatliv med eget rum och badrum.
Vilka är de bästa tipsen du vill ge till andra studenter som funderar på att plugga utomlands?
- Sök i god tid! Att hitta rätt universitet, kurser och boende tar längre tid än vad man tror. Dessutom kan det krävas att du sparar en del pengar ifall du ska åka till exempelvis Australien.
- Om du ska till Australien: Planera resor utifrån årstider tidigt, exempelvis redan innan du åker, för att spara pengar och tid som du ska njuta av när du väl är på din destination.
- Var extra social första veckorna! Det är alltid lättast att träffa folk i början, så gå på mottagningsaktiviteter och ta själv initiativ till att umgås med personer du träffar.