Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Stor satsning för samtycke i studentlivet

Publicerad 2024-11-28

KTH och THS satsar på att främja ömsesidiga möten och motverka sexuella övergrepp i studentlivet. Som första svenska universitet gör KTH en långsiktig satsning med RFSU:s Dare to Care-koncept i de olika studentmiljöerna.

Hanna Knutsson, KTH Equality Office
Hanna Knutsson, JML-strateg

Sedan våren 2024 har KTH, THS och RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning – samarbetat för att implementera konceptet Dare to Care i studentkårens verksamhet. Dare to Care är en satsning som RFSU främst hittills har arbetat med tillsammans med arrangörer av klubbar, festivaler och andra evenemang med målet att främja ömsesidiga sexuella möten och motverka sexuella övergrepp.

Under hösten har kampanjen synts exempelvis i samband med Kårens dag och en tentapub. Satsningen kommer inte minst bli en viktig del i utbildningen för faddrar till höstens mottagning av nya studenter. Förhoppningen är att Dare to Care ska bidra till tryggare och mer inkluderande studentevenemang på KTH, dels genom att öppna upp för samtal om gränser och ömsesidighet, dels uppmuntra till aktivt åskådarskap:

– Med Dare to Care vill vi skapa miljöer på KTH där vi tar oss tid att reflektera över hur vi - med stöd av andra eller på egen hand, med fokus på omtanke - kan agera tidigt i situationer där vi uppfattar att någon riskerar att bli utsatt för en kränkning, säger Hanna Knutsson, JML-strateg på KTH Equality Office.

Erbjuds till olika delar av studentlivet

Dare to Care har hittills främst verkat i festivalmiljöer och KTH blir nu det första svenska universitetet att tillsammans med RFSU göra en långsiktig satsning för att göra konceptet till en integrerad del av våra olika studentmiljöer.

Utbildning av Dare to Care-ambassadörer kommer även erbjudas till studenter för att ta satsningen vidare till sektionerna och föreningar inom THS.

– Med det här projektet är vi också intresserade av veta mer om KTH-studenter i stort har tips eller tankar på hur Dare to Care kan bli en del av studentlivet. Kanske finns det sammanhang där man ser behov av mer medvetenhet kring det här ämnet, kanske man vill testa konceptet i sin sektion eller förening? Alla tips är välkomna, säger Hanna Knutsson.

Lämna tankar och idéer om Dare to Care

Sex tips – så kan du vara en aktiv åskådare

  1. Tänk efter före: Vad ska du göra om du ser något som skulle kunna bli ett övergrepp? Om du har reflekterat i förväg blir det lättare att agera.
  2. Hellre omtänksam än misstänksam: Hjälp den som är utsatt, istället för att fokusera på den som gör fel.
  3. Sök kontakt: Se dig omkring - finns det någon mer på plats som ser det du ser?
  4. Våga vara först: Är det ingen annan som reagerar? Agera ändå! Du kan vara den första i en kedja av flera personer som förhindrar ett övergrepp.
  5. Bryt situationen: Gör något som distraherar. Vad händer om du ställer en oväntad fråga eller stänger av musiken? Om ett övergrepp pågår behövs det en kraftigare reaktion och en snabb kontakt med ordningsvakt eller polis.
  6. Det är aldrig för sent: Du kan vara den som hjälper efteråt. Ta kontakt, stötta och erbjud dig som vittne.

Källa: daretocare.se