KTH-student bakom landets bästa examensarbete
Hallå där, Jessica Lindström, årets mottagare av Wimanska priset, Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete. Hur känns det?
– Det känns stort, otroligt! Jag är tacksam över att mitt examensarbete uppmärksammats. Att skriva examensarbetet var lärorikt. Jag har haft mycket stöd från handledare, kollegor och familj under examensarbetets gång.
Berätta om ditt arbete som nu fått pris. Vad har du gjort? Lagerströmmar, vad är det?
– Mitt arbete handlar om lagerströmmar i elmotorer för framdrivning. Syftet med examensarbetet var att utveckla en metod och mjukvara för att identifiera lagerströmmar. Metoden som utvecklades bygger på insamlad mätdata. Resultatet visade att lagerströmmar uppstår.
– Lagerströmmar är oönskade strömmar som passerar genom lagren i elmotorn. Resultatet blir små gnistor eller elektriska urladdningar på kullagrets lagerbana. Konsekvensen kan bli olika typer av skador, bland annat ojämnheter. Det leder till vibrationer och friktion i lagret som i sin tur kan leda till förkortad livslängd av elmotorn.
Vad kan ditt arbete få för praktiska konsekvenser i förlängningen?
– En förkortad livslängd av elmotorn är inte bra utifrån ett miljöperspektiv, kostnadssynpunkt eller kundupplevelse. Målet med examensarbetet var att identifiera lagerströmmar för att med vidare arbete utanför ramarna för mitt examensarbete - förebygga lagerströmmar.
Vad ska du göra härnäst?
– Efter avslutat examensarbete fick jag möjligheten att börja arbeta i ett annat team på Scania, som utvecklingsingenjör och Scrum Master. Rollen är mycket varierande och lärorik, mitt arbete ger mig möjlighet att använda och vidareutveckla de kunskaper och färdigheter jag fick med mig från mina studier på KTH.
Berättat för: Peter Asplund ( p3t3r@kth.se )