Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Uppdragsutbildning: Kvalificerad processledarutbildning

Påbyggnadsutbildning för yrkesverksamma trafik- och samhällsplanerare i ledarskap och integrerad trafik- och bebyggelseplanering.

Kursen syftar till att utveckla en djupare förståelse för hur rumsliga struktur-och infrasystem kan samspela för att bidra till hållbara städer och miljöeffektiva transportsystem samt hur detta kan omsättas i effektiva planeringsprocesser. Utmaningar handlar bland annat om att utveckla samspelet mellan bebyggelseutveckling och transportsystem, hantera intressekonflikter, stimulera ömsesidigt lärande och samtidigt förkorta ledtiderna i planeringsprocesserna. Det kräver professionella processledare.

Ny omgång av en beprövad och välrenommerad utbildning

KTH erbjuder en ny omgång av påbyggnadsutbildningen, som ger

1. kunskap om omvärldsförutsättningar för hållbar stads- och regional utveckling samt insikt i behovet av nya förhållningssätt till planeringens bedrivande.
2. färdigheter i målbildsarbete, risk- och konsekvensanalyser, förhandlingsmetodik och andra verktyg för kvalificerad processledning.
3. personlig insikt att leda komplexa projekt utifrån egna förutsättningar, ledarskap utan formell makt

Utbildningen Kvalificerad processledarutbildning är uppdelad i två kurser.

Utbildningen AG230U, Kvalificerad processledarutbildning omfattar föreläsningar, övningar, seminarier och fallstudiearbete och omfattar 7,5 högskolepoäng. För att erhålla poäng krävs att Deltagare genomgår examination med godkänt resultat. Varje Deltagare erhåller ett kursintyg efter godkänd Utbildning.

Utbildningen AG231U, Uppsats inom Kvalificerad processledarutbildning riktar sig till kursdeltagare för Utbildningen AG230U, Kvalificerad processledarutbildning som önskar att fördjupat behandla Utbildningens tema genom att skriva en akademisk uppsats och genomgå en akademisk prövning. Utbildningen AG231U omfattar 7,5 högskolepoäng. Varje Deltagare erhåller ett kursintyg. 

Kursomgång 2025:

Tre veckor:
vecka 13 (24–28 mars), vecka 21 (19-20 maj) och vecka 36 (1-5 september)

MÅLGRUPP

Kursen vänder sig till yrkesverksamma inom kommunal planerings- och trafikverksamhet, statliga myndigheter som är involverade i stadsutveckling och infrastrukturplanering, anställda vid kollektivtrafikmyndigheter och operatörer samt konsultsektorn. Påbyggnadsutbildningen är öppen för dem som har minst tre års praktisk yrkeserfarenhet.

UPPLÄGG

Kursen omfattar tre utbildningsveckor och visst arbete mellan veckorna.

  • Första kursveckan, v.13, mån 24 – fre 28 mars 2025: 

    • Balingsholms Herrgård
      Boende och måltider ingår i kursavgiften.
      Omfattning: Kursintroduktion, litteraturpaket för hela kursen. Omvärldskunskap, generella och specifika förutsättningar för projekt, processledning som teori och praktik, förhandlingsteori och övningar.

  • Andra kursveckan, v. 21, mån 19 – tis 20 maj 2025:

  • Tredje kursveckan, v. 36, mån 1 – fre 5 september 2025:

    • Varbergs Kusthotell  
      Boende och måltider ingår i kursavgiften.
      Omfattning: processdesign, fördjupning i att hantera processledarrollen, kommunikationsstrategier i processen och gentemot allmänhet och media, redovisning och analys av fallstudier – framgångsfaktorer och hinder.

PEDAGOGIK

Utbildningen varvar teori med konkreta övningar i förhandlingsteknik, processledning och projektarbete kring fallstudier från deltagarnas egen praktik. Det sker genom föreläsningar, seminariediskussioner, individuella och gruppövningar, studiebesök och deltagande i konkreta fallstudier.

Föreläsningar och litteraturstudier ger en fördjupad förståelse för omvärldskrav och bättre redskap för processdesign. Seminariediskussioner summerar kunskaper som vunnits i övriga kursmoment samt tydliggör perspektiv som står i konflikt med varandra och hur sådana konflikter kan hanteras.

De individuella och gruppövningarna ger redskap för att arbeta i processledarrollen, lösa problem, utveckla metoder för fungerande teamarbete samt bedriva förhandlingar. Fallstudier tränar sektorsövergripande arbetssätt och fokuserar på framgångsfaktorer för goda stadsutvecklingsprojekt.

EXAMINATION

Aktivt deltagande i utbildningen och fullgörande av kursuppgifter berättigar till 7,5 hp.

För de som så önskar finns möjlighet att fördjupat behandla utbildningens tema genom att skriva en akademisk uppsats och genomgå en akademisk prövning berättigar till ytterligare 7,5 hp.

KURSLEDNING

Kursen leds av Adj prof Karolina Isaksson, KTH och VTI.

KTH står för kurs administration genom uppdragsutb-abe@kth.se . Vid frågor kring anmälan och praktiska upplägg, vänd er dit. Frågor om kursinnehåll kan ställas till karolina.isaksson@abe.kth.se

AVGIFT

Avgiften för deltagande företag är 59 500 kr exkl. moms. I priset ingår föreläsningar och övningar under tre kursveckor, fallstudiehandledning, litteratur och övningsmaterial, samt kost och logi under kursvecka 1 och 3, samt kost under 2 dagar under kursvecka 2.

Kursavgiften per Deltagare och kursomgång faktureras deltagande företag efter att anmälan har tagits emot
och bekräftats av KTH. Kostnader för resor till och ifrån kursveckorna, logi måndag-tisdag kursvecka 2, samt logi och kost vid besök i fallstudieorterna bekostas av respektive deltagande företaget.

ANMÄLAN

Anmälan görs genom att skicka ifylld och signerat anmälningsformulär till avtalssamordning@abe.kth.se

Begränsat deltagarantal, vid stort intresse förbehåller vi oss rätten att fördela platserna för en jämn fördelning över landet och mellan kommuner, regionala och statliga organisationer samt konsultföretag. Fördelningen sker efter sista anmälningsdag då definitivt besked lämnas.

Anmälan till kursen är bindande efter att anmälan har tagits emot och bekräftats av KTH. Kursplatsen kan när som helst före kursstart överlåtas till annan Deltagare hos samma deltagande företag kostnadsfritt, förutsatt att annan Deltagare uppfyller Utbildningens krav enligt kursplanen. 

Sista anmälningsdag är 17 februari 2025.