Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Matklok - Minska matsvinn genom att koppla ihop livsmedelspåsen med matavfallspåsen

Rapporten från UNEP: "The Food Waste Index 2021" visade att ungefär 931 miljoner ton mat slängdes av hushåll under 2019, motsvarande 17% av total tillgänglig mat. Samtidigt var nästan 9% av världsbefolkningen undernärda.

Om projektet:

Projektnamn: Matklok - Minska matsvinn genom att koppla ihop livsmedelspåsen med matavfallspåsen
Projektperiod: 2023-2026
Finansiering: Formas

Det innovativa FoU-projektet Matklok syftar till att undersöka dynamiken mellan hushållens konsumtionsbeslut i livsmedelsbutiken och det resulterande matsvinn som senare uppstår. Detta projekt står ut i sin strävan att länka samman dessa inflöden och utflöden områden på hushållsnivå, vilket ger en helt ny förståelse för orsakerna och lösningarna till utmaningen med matsvinn.

Konsortiet som utgörs av KTH, UiA, Ratio, Envac och SVOA genomför först en småskalig pilot på 50 lägenheter och 150 villor i Stockholm med digitala åtgärder, och därefter i storskalig pilot på 5000 villor med mer analoga åtgärder. Projektet förväntas leverera två huvudsakliga resultat. För det första kommer det att generera unik kunskap om vad som orsaker matsvinn. För det andra kommer projektet att generera kunskap om huruvida sociala normer kan ändra hushålls inköpsbeteenden för att skapa mindre matsvinn.

Genom att kombinera inköps- och avfallsdata på hushållsnivå möjliggör Matklok en detaljerad analys av matsvinnsproblemet. Resultaten kommer att bidra till vetenskapliga insikter och praktiska policyåtgärder. Genom att koppla samman hushålls inköpsbeslut och deras matsvinn kommer Matklok att bidra till en mer hållbar framtid, där matsvinn är undantaget, inte normen.

Hossein Shahrokni
Hossein Shahrokni Projektledare