Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Forskningsprojekt vid avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier

Pågående forskningsprojekt

  • Cirkulära avtal
  • HabitWise – Creating Sustainable Everyday Habits
  • Hur kan konflikter hanteras i en cirkulär ekonomi?
    För att säkerställa en trygg resursförsörjning måste vi ställa om från gruvbrytning mot att bättre utnyttja de resurser som redan är uppgrävda. I det här forskningsprojektet studeras politiken för en omställning mot cirkularitet. Vilka konsekvenser, förlorare, vinnare och konflikter väcks i en resursomställning och hur kan de hanteras?
  • Klimatkriterier för upphandlad flygtrafik
    Projektet syftar till att utvärdera olika kriterier för klimatprestanda i den upphandlade flygtrafiken och utveckla en modell för utvärdering som skulle kunna användas i Trafikverkets nästa upphandling kring 2027. Vid utvärderingen kommer ett livscykelperspektiv om möjligt att föredras. Speciellt kommer det att analyseras om, och så fall hur, elflyg skulle stimuleras i en sådan upphandling. Bisyften är att analysera erfarenheter från existerande upphandlingar av flygtrafik, främst inom EU, samt att undersöka de legala villkoren på nationell och EU-nivå.
  • Mistra Sustainable Consumption – från nisch till mainstream
    Forskningsprogrammet ska stimulera till en övergång till mer hållbar konsumtion i Sverige. Målet är att bidra till omställning genom ökad kunskap om hur hållbar konsumtion, som idag görs av ett fåtal, kan skalas upp och bli mer vanligt.
  • Mistra SAMS
  • PANT – Hur kan pantsystemet nå en mer cirkulär plasthantering?
    Det svenska pantsystemet är ett välfungerande exempel på hur cirkulär ekonomi kan realiseras i praktiken genom en smart teknisk, organisatorisk och ekonomisk lösning. Detta projekt undersöker hur pantsystemet kan utvecklas för att fånga in en större andel av den konsumerade plasten.
  • Prestandaindikatorer för certifiering av hållbara stadsdelar
    Stadsutveckling lyfts ofta fram som nyckeln till en hållbar utveckling. Sedan flera år finns det flera olika certifieringssystem för att stödja arbetet med hållbarhet både vad gäller enskilda byggnader och hela stadsdelar. Hur dessa används och vad de innehåller är därför viktiga för att påverka att våra städer utvecklas i hållbar riktning.
  • Robusta beslut för att hantera klimatrisker i Sverige
    Eftersom vi inte i detalj kan veta hur klimat och väder kommer att utvecklas framöver behövs beslutsmetoder som tar hänsyn till detta och som inte låser in oss i ohållbara vägval. I detta forskningsprogram testas sådana beslutsstödsmetoder för robusta beslut under stor osäkerhet, tillsammans med kommuner, myndigheter och företag.
  • Stadsnatur för alla
    Om territorialiseringens möjligheter och utmaningar ur ett rättviseperspektiv och där mångfunktionella, gröna allmänningar gynnas.
  • Terra Potentia: Muddring som världsskapande kraft
    Projektet fokuserar på muddring, att under vattenytan suga upp eller flytta på sand, gyttja, och sediment för att skapa djupare kanaler för navigering och handel.

Avslutade forskningsprojekt

  • CoNature – gränsöverskridande natur
    Många ekosystemtjänster behövs lokalt där människor lever och arbetar. Detta projekt undersöker i vilken grad det nuvarande systemet av skyddade områden är eller kan bli kopplade till omgivningen samt i vilket grad denna konnektivitet påverkar tillgången på ekosystemtjänster utanför områdenas gränser.