Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Föregående projekt

EUSO (Extreme Universe Space Observatory)

EUSO är ett experiment som syftar till att studera extremt högenergetiska kosmiska partiklar (E>5∙1019 eV) genom att mäta på UV-ljuset som dessa genererar via partikelskurbildning i atmosfären från en satellit. Ett flertal förstudier pågår: från marken (vid TA i Utah) och ballonger samt Mini-EUSO som skickades upp till ISS i augusti 2019. KTH har deltagit i delprojektet Mini-EUSO som testar ny teknologi, men även ger möjlighet till forskning av atmosfäriska ljusfenomen och meteorer. I maj 2023 sändes en annan detektor upp med höghöjdsballong, SPB-2, av Nasa. Dessvärre fick ballongen en läcka efter några dagar så datamängden som erhölls blev begränsad.

Klimatförändringar och katastrofhantering i Afrika

Mocambique är ett av Afrikas mest sårbara länder för klimatförändringar. Klimatrelaterade faror som torka, skogsbränder, översvämningar och cykloner inträffar med ökande frekvens och har en kumulativ och förödande effekt på en befolkning som är otillräckligt förberedd. Huvudsyftet med detta projekt var att bygga utbildningskapacitet för att förbättra katastrofhanteringen i Mocambique med hjälp av geospatial informationsteknologi. Det fokuserade på spatiala data och metoder, använde digitala kartor, satellitdata och spatial modellering för att förutse och förbereda för risker relaterade till möjliga katastrofer kopplade till en föränderlig klimat. Detta projekt var ett samarbete mellan fyra europeiska partners och fyra moçambikiska partners, ledd av Lund. Projektet finansierades av EC Erasmus+ Program, 2020-2022.

EO4Wildfire

Syftet med detta projekt var att utveckla en ny, helt automatisk och globalt tillämplig metod, med användning av både storskalig jordobservation och djupinlärning, för att upptäcka skogsbränder nästan i realtid, övervaka deras framsteg och göra snabb bedömning av skadorna. EO4Wildfire finansierades av ESA EO Science for Society Program, 2020-2021.

Jordobservation Big Data och djupinlärning för detektion av förändringar

Det övergripande målet med detta projekt är att utveckla innovativa och robusta metoder för förändringsdetektion och bedömning av miljöpåverkan med hjälp av jordobservations stora data och en djupinlärningsram fokuserad på urbanisering och övervakning av skogsbränder. Detta projekt är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan forskare inom Fjärranalys, Robot Perception and Learning och Environmental Systems Analysis. Detta är ett pilotprojekt finansierat av KTH Digital Futures, 2019-2020. 

EO4SmartCities

EO4SmartCities var ett projekt inom Dragon 4-programmet, ett samarbete mellan ESA och den kinesiska forsknings- och teknologiavdelningen under perioden 2016-2020. Det övergripande målet med denna forskning var att utveckla EO-baserade urbana informations-tjänster för att stödja smarta städer och hållbar urbanisering.

De specifika målen var:

  • Att utveckla nya metoder för bättre karaktärisering av spatiala och temporala mönster av urbanisering och bedömning av urbana kapacitet.

  • Att utforska avancerad InSAR- och optisk bildbehandlings-teknik för markytans klassificering och förändringsdetektion.

  • Att exemplifiera den smarta stadens tillvägagångssätt genom jordobservation i samband med GIS och urban modeller, för att hantera två grundläggande pelare av urbant klimat och miljö:

    • Det urbana termiska miljön, med fokus på ytparitet och den urbana värmestaden, närvaron och den spatiala distributionen av termiska varma punkter och energieffektivitet på distriktsnivå.

    • Urban hydrologi, med fokus på urbana översvämningar och sänkning.

Fjärranalys och geografiskt informationssystem (GIS) för Rwanda

Projektet är ett samarbete med Lunds Universitet och Rwandas Universitet för att utveckla ett mastersprogram i GIS och land management samt att utbilda 4 forskarstudenter i fjärranalys och GIS för miljömodellering, landhushållning och planering. Projektet finansieras av SIDA och pågick under 2013-2019.

Sentinel4Urban

Det övergripande målet med denna forskning är att utveckla innovativa metoder och algoritmer när det gäller användningen av multitemporal data från Sentinel-1A/-2A för att övervaka urbanisering på global skala. Multitemporal data innebär att man observerar samma område vid åtskilliga tillfällen i tiden. Projektet väntas speciellt bidra till:

  • Utveckling av nya och robusta metoder och algoritmer för att få fram pålitlig information vid rätt tidpunkt för planering och beslut kring hållbar stadsutveckling.
  • En bättre förståelse för betydelsen av data från Sentinelsatelliterna för analys, kartläggning och övervakning av städers utveckling.

Projektet finansieras av Rymdstyreslen under perioden 2016-2019.

GIS-centrum vid Makerere-universitetet i Uganda

Projektet finansieras av SIDA och genomförs i samverkan mellan Lunds Universitet och Makerere-universitet i Uganda. Syftet är att utveckla det existerande GIS-centrumet till ett modernt GIS-laboratorium genom utbildning, rekrytering av personal, tillgång till data och ny hård- och programvara. Projektet pågår under perioden 2015-2020.

PoGO+

PoGO+ är en röntgenstrålepolarisometer optimerad för kosmiska punktkällor som flög under sommaren 2016 från Esrange i norra Sverige. KTH är ledande institut i projektet som genomförs tillsammans med Japanska samarbetspartners. Mätningarna under den en veckas långa flygningen var lyckade och reulterade i nya observationer av polariserad röntgenstrålning från Krabbnebulsosan och röntgenbinären Cygnus X-1.

Arbeta på Venus

All elektronik som krävs för en Venus-lander ska konstrueras och testas vid 460 grader Celsius. Kiselkarbid används för att hantera dessa temperaturer medan integrerade kretsar tillverkas i Myfab KTH Electrum laboratorium. Projektet pågår under perioden 2014-2018, med finansiering från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Sensorer har testats vid temperaturer upp till 400 grader och ugnstester har utförts på passiva komponenter. Radiokretsar, bildsensorer, en innovativ CMOS-process, en första omgång av två olika 4-bitars CPUn och en mer avancerad bildsensor har producerats. Det sista året av projektet är 2018 och många resultat och doktorsavhandlingar förväntas under våren 2019. En projektförslag med titeln "Venus Long-Life Surface Package (VL2SP)" skickades till ESA 2016 och presenterades för VEXAG-gruppen på NASA och på IAC 2017.

Mer information finns på projektets webbplats: Working on Venus