KTH Rymdcenter

KTH Rymdcenter samordnar och synliggör rymdrelaterad verksamhet som pågår vid flera olika avdelningar på KTH, med målet att etablera KTH som ”rymdlärosäte” och ett nav för svensk rymdforskning och rymdteknik

Delta i NASA:s International Internship Program 2026

Sista ansökningsdag 12e Maj 2025.

Rymdstyrelsen har ett avtal med NASA i USA om att ge 2-3 svenska studenter möjlighet att delta i NASA:s International Internship Program (NASA I2) på ett av ceras center under vårterminen 2026. Rymdstyrelsen står för kostnaden för själva praktikplatsen, samt för Kammarkollegiets försäkring Student UT. Studenten betalar själv övriga kostnader som resa mat, logi och visum. Terminen är ca 16 veckor lång och startar i januari/februari 2026.

NASA har ett antal krav som ska vara uppfyllda för att kunna delta i deras urvalsprocess:

- Du måste vara svensk medborgare.
- Vid tiden för praktikperioden måste du vara student på kandidat- eller magisternivå inom något av områdena: Science, Technology, Engineering eller Mathematics i Sverige eller annat EU-land.
- Du måste ha snittbetyg motsvarande 3,0 i det amerikanska systemet. Det motsvarar ungefär "B","B+" eller VG i det svenska betygsystemet. Du behöver inte sammanställa detta på egen hand utan bifogar ditt LADOK-utdrag i ansökan.
- Du ska visa på intresse inom rymdområdet.
- Du ska besitta goda kunskaper i engelska.

Läs mer om hur du anmäler dig på Rymdstyrelsens hemsida .

Vinnarna av bästa rymd-examensarbete 2024

KTH Rymdcenter har tagit fram vinnarna av bästa examensarbete inom rymdområdet på avancerad och grundnivå för 2024!

På grundläggande nivå säger vi stort grattis till Amer Avdic och Alfred Mjörnheim som får 5000 kr vardera för deras studie som undersöker hur ljuspulser från neutronstjärnor, som uppstår på grund av deras magnetiska och rotationsaxlar, kan användas för att samla information om deras egenskaper och beteende.

Läs deras studie här: Cosmic Lighthouse: Exploring X-ray Pulsars in Python (pdf 1,8 MB)

Priset för bästa examensarbete på avancerad nivå och 15 000 kr går till Simon Thor för hans examensarbete som fokuserade på att förbättra simuleringar av tauleptoners sönderfall för att möjliggöra mer noggranna observationer av tauneutriner med IceCube-detektorn vid sydpolen, genom att integrera högprecisionssimuleringar från Tauola.

Läs Simons examensarbete här:

Improving tau decay simulations for detecting tau neutrinos at IceCube (pdf 2,9 MB)

Stort grattis till vinnarna och deras intressanta och givande examensarbeten!

Passa på att lyssna på Amer och Alfreds presentation under Space Rendezvous på torsdag den 20e Mars! Simon Thor kommer presentera sitt arbete vid ett senare tillfälle i höst.

Intresserad i användandet av AI för övervakning av miljöförändringar?

Under World Space Week 2024 höll KTH Space Center ett seminarium med titeln "Earth Observation Big Data and Deep Learning for Global Environmental Change Monitoring," med Dr. Yifang Ban  som föreläsare. Hon presenterade banbrytande metoder  för att övervaka miljöförändringar med hjälp av satellitdata och AI, med fokus på skogsbränder och urbanisering.

Om du missade seminariet, kan du se det här:

Du har tidigare nekat visning av innehåll av typen "Extern media". Vill du visa innehållet?

För den som vill fördjupa sig i ämnet erbjuder KTH även flera kurser inom geoinformatik och fjärranalys. Bland annat dessa där Dr. Yifang Ban är kursansvarig:

AG1321 Remote Sensing Technology 7.5 credits

AG2413 Digital Image Processing and Applications 7.5 credits

Efter att ha läst någon av dessa kurser finns också möjligheten att göra examensarbete inom detta spännande forskningsområde.

Marcus Wandts besök på KTH

I mitten av februari besökte Sveriges nya astronaut Marcus Wandt KTH, organiserat av KTH rymdcenter, och med Rymdstyrelsens Generaldirektör Anna Rathsman som moderator för en fullsatt hörsal. Marcus berättade om hela sin rymdresa, från astronautträningen och uppskjutningen med SpaceX Dragon-kapsel, till arbetet han utförde på internationella rymdstationen och känslan av tyngdlöshet.

Podden Har vi åkt till Mars än?  filmade och klippte ihop samtalet:

Vi vill också tipsa om att lyssna på Har vi åkt till Mars än?  som produceras av RundFunk Media. Podden är en populärvetenskaplig serie med fokus på rymden, som genom intervjuer med de främsta experterna svarar på de mest intressanta frågorna!

Stöd till rymdprojekt på KTH

Vi vill påminna om att KTH Rymdcenter erbjuder möjlighet för grupper eller individer på KTH att ansöka om ekonomiskt bidrag som önskar genomföra rymdprojekt eller övrig rymdrelaterad verksamhet.

Stödet är i första hand tänkt som ett uppstartstöd för nya projekt, men även pågående projekt eller annan verksamhet kan komma ifråga. Ansökan är öppen för alla KTH-anställda och KTH-studenter. Belopp på upp till 50 000 kr kommer att vara det normala, men högre summor kan i vissa fall förekomma.

Ansökan skickas till KTH Rymdcenter rymdcenter@sci.kth.se

En titt inuti KTH Rymdtekniklaboratorium

KTH Rymdtekniklaboratorium är en central del av KTH Rymdcenter. Laboratoriet erbjuder moderna miljöer med laboratorieutrustning och teknisk personal, med syftet att stärka KTH:s roll inom internationell forskning och rymdteknik. Vill du ta en titt inuti laboratoriet och se vad det har att erbjuda? Vi presenterar nu vår nya video av KTH Space Technology Laboratory!

Du har tidigare nekat visning av innehåll av typen "Extern media". Vill du visa innehållet?

Kommande evenemang

Rymdforum (4-6 Maj)

Prenumerera på vår kalender!

Med denna länk  kan du prenumerera på vår kalender så att du inte missar några av våra framtida event!