Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Elektroteknik

Samarbeta med en grupp studenter inom elektronikkonstruktion, inbyggda system, och sakernas internet.

Om projektkursen

I kursen ska studenterna driva ett projekt där en elektroteknisk konstruktion ska tas fram. Projektet ska följa en vanligt förekommande systemutvecklingsmetodik och ger studenterna djupare träning i projektarbete med projektplaner, tidsplaner och problemlösning.

I projektet, kommer studenterna att få möjlighet att tillämpa kunskap från tidigare kurser inom elektroteknik, mikrodatorsystem, ellära, elkraftsteknik, datornätverk, mm.

Om studenterna

Studenterna kommer från högskoleingenjörsprogrammet i Elektroteknik och går oftast andra året.

Hur går projektarbetet till? 

Varje år är det ca 30 studenter och de fördelas på cirka sex projektgrupper. Varje grupp har en mentor från KTH som hjälper till med processtöd. De gör ett antal avstämningar och kursen avslutas med en stor öppen presentation där resultaten presenteras och demonstreras, med studenter och förslagsställare närvarande. Studenterna har också full tillgång till KTH:s labbutrustning på KTH Flemingsberg [maker]spaces. Där finns också handledning att få kring elektronik, molnteknik, och programmering.

Tidplan

Februari

Mars

Maj

Förslag skickas in

Kursstart

Slutpresentation

Vad krävs av uppdragsgivaren? 

Projektförslaget ska vara ett praktiskt utvecklingsprojekt i lämplig omfattning inom området elektroteknik. Kontakta angiven kontaktperson för att närmare diskutera vad det kan vara i det individuella fallet. Företaget/organisationens roll är att agera beställare. Det innebär att beställaren ska ställa krav och förvänta sig avrapporteringar etc., och att i övrigt bistå så att projektet kan genomföras på ett effektivt sätt och nå sina mål. Resultaten tillfaller studenterna, men avtal kan tecknas med studenterna om immaterialrätt ska hanteras på annat sätt. 

Tänk på att ni kan behöva tillhandahålla testmiljöer och specialhårdvara för att studenterna ska kunna genomföra sina projekt. KTH kan tillhandahålla normal elektronikutrustning, så som oscilloskop, lödstationer, kretskortfräs, enklare 3D-skrivare, passiva komponenter, enklare/billigare komponenter, mm. Notera att vi inte normalt kan genomföra projekt som bygger på experimentering med starkström (endast upp till 25 VAC eller 60 VDC) på grund av säkerhetsföreskrifter.