Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Postdoktor (stipendiat) i stamcellsbaserade modeller av schizofreni

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt

Arbetsplatsen

Detta stipendium är avsett att vara hemmahörande i Winkler Lab . Vi är ett mycket tvärvetenskapligt, dynamiskt och internationellt team med målet att lösa utmaningar inom biovetenskap med hjälp av mikrosystem. Ett viktigt fokusområde för vårt labb är så kallade Organs-on-Chips, mikrofluidiska cellodlingssystem som strävar efter att spegla mänsklig fysiologisk funktion in vitro. Vi är en del av avdelningen för mikro- och nanosystem på KTH.

Detta stipendium kommer att genomföras tillsammans med Prof. Sellgrens grupp för experimentell psykiatri och neurologi vid Karolinska Institutet. Gruppen använder modeller av den utvecklande mänskliga hjärnan (baserade på inducerade pluripotenta stamceller; iPSC) för att studera mekanismer som styr neuroutveckling och som är involverade i olika neuroutvecklingsstörningar (med hjälp av genetiska och miljöriskbaserade modeller). Väsentliga delar av arbetet kan komma att utföras i laboratorieanläggningar vid Karolinska Institutet och SciLifeLab.

Projektbeskrivning

Vårt 5-åriga ERC-finansierade projekt CHIPzophrenia strävar efter att klargöra hur oxidativa och nitrosativa stressfaktorer stör de komplexa multicellulära interaktionerna i blod-hjärnbarriären, med särskilt fokus på perivaskulär cellinvolvering i schizofreni. Ditt postdoktorala forskningsprojekt förväntas utnyttja iPSC-odling och differentiering för att etablera och förfina lämpliga cellulära modeller av hälsosamma och sjukdomsrelaterade neurovaskulära celler, och för att studera hur cellulärt beteende förändras under exponering för relevanta stressfaktorer. Validering och analys av modellerna förväntas omfatta biomolekylära tekniker som sträcker sig från bildanalys till rt-qPCR till metabolomik. Även om ditt arbete inledningsvis kommer att fokusera på "traditionell" 2D- och 3D-plattbaserad odling i nära samarbete med andra biologer, förväntas du också samarbeta med vårt ingenjörsteam när de utvecklar mikrofluidisk odling och sensorsystem.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång, inom neurovetenskap, biologi, bioteknik eller liknande

  • Omfattande expertis inom, och praktisk erfarenhet av, iPSC-odling och differentiering, styrkt genom fackgranskade publikationer

  • Exceptionell drivkraft, organisationsförmåga, förmåga att arbeta självständigt, och samarbetsvilja

  • God kommunikationsförmåga samt flytande engelska i tal och skrift

Meriterande

  • Kunskap om och erfarenhet av den neurovaskulära enheten och dess ingående celler

  • Intresse även för tvärvetenskapligt arbete och samarbete för att kombinera biologi med mikrosystem

  • Erfarenhet av att skriva, eller bidra till, ansökningar om forskningsanslag

  • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet

Vi erbjuder

  • En position på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid

  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

  • Hjälp att flytta och etablera sig i Sverige och på KTH

Ansökan

Du skickar din stipendieansökan via mail till Thomas E Winkler winklert@kth.se  Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast 2024-08-06. Märk din ansökan med diarienummer J-2024-1870.

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  • Personligt brev och research statement (max 3 sidor sammanlagt) om:
    - varför du är intresserad av detta stipendium och varför du är rätt person att fylla det;
    - en kort beskrivning av din tidigare forskningserfarenhet;
    - en kort kommentar om ditt starkaste och/eller mest relevanta forskningsarbete, om varför du valde det och vad du specifikt bidrog med; samt
    - en skiss över forskningsidéer

  • Curriculum vitae inklusive kontaktuppgifter till tre referenser

Observera att det är ett stipendium, inte en anställning, som du ansöker om.

Om anställningen är placerad i säkerhetsklass, krävs en godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) för att bli behörig. Information om tjänsten är placerad i säkerhetsklass ges i samband med rekryteringsprocessen.

Om stipendiet

Period: 1 år med möjlighet till förnyelse

Omfattning: Heltid

Antal stipendiater som söks: 1

Stipendium: 29 000 kr/månad. Stipendiet är skattefritt och gäller för tolv månader i taget och betalas ut i två omgångar.

Ort: Stockholm

Kontakt

Universitetslektor Thomas E Winkler, winklert@kth.se

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.