Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Postdoktor (stipendiat) inom nästa generations zinkjonbatterier för stationär energilagring mot en grönare framtid

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Arbetsplatsen

www.kth.se
www.hamedilab.com

Projektbeskrivning

Vi behöver radikalt skala upp batteriteknologier för hållbar stationär energilagring, för att ta hand om elen från sol- och vindkraft.

I detta forskningsprojekt används en klass av elektrolyter baserade på polyelektrolytkomplex av biopolymerer från havet (alginat och kitin). Detta ger effektiv transport av Zn-joner. i den första materialgenerationen av polymerkomplex observeras utvidgad elektrokemisk stabilitet, och undertryckt bildning av dendriter på zinkelektroder.

Dessa elektrolyter skall kombineras med organiska katoder, byggda från skalbara organiska material som trä, kan en Zn-jon hybridkondensator eller batterier konstrueras. De huvudsakliga uppgifterna för detta postdoktorala projekt är:
 

  • Syntes och karakterisering av elektroder byggda från kol, som erhålls genom termiska och/eller biologiska metoder, kombinerade med elektroniska polymerer/molekyler, och skapade för Zn2+ utbyte i batterier.

  • Konstruktion av nanokompositer med stora ytor mellan organiska/kolbaserade elektroder och polyelektrolytkomplex, genom att kombinera lösliga biopolyelektrolyter med elektroniska molekyler/polymerer och kol.

Detta projekt är ett steg mot att revolutionera stationär energilagring för en grönare framtid på vår planet.

Projektet leds av em. prof. Olle Inganäs, LiU och finansieras via ett Wallenberg Scholar anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Kvalifikationer

Krav:

Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen ,och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Lämpliga kunskapsområden är elektrokemi och materialvetenskap.

Ansökan

Du skickar din stipendieansökan via mail till hr@cbh.kth.se . Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast 2024-09-26. Märk din ansökan med diarienummer C-2024-1106.

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  • Curriculum vitae

  • Personligt brev (innehållande beskrivning av tidigare erfarenheter inom det vetenskapliga området och motivering till varför du har intresse av detta uppdrag)

  • Researcher statement (max 2 sidor)

  • Kontaktuppgifter till tre referenser

Observera att det är ett stipendium, inte en anställning, som du ansöker om.

Om anställningen är placerad i säkerhetsklass, krävs en godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) för att bli behörig. Information om tjänsten är placerad i säkerhetsklass ges i samband med rekryteringsprocessen.

Om stipendiet/stipendierna

Period: 2 år

Omfattning: 100%
Antal stipendiater som söks: 1

Stipendium: 30 000 kr/mån

Ort: Stockholm

Kontakt

Prof. Mahiar Max Hamedi, mahiar@kth.se

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.