Tomas Karlsson
Professor i rymd- och plasmafysik
Norrsken är ett himlafenomen som inte bara uppträder på jorden utan även på andra planeter. Även om det upplevs som mycket vackert är det ett resultat av rymdpartiklar som slungas mot planetens yta vilket kan orsaka stora tekniska störningar.
Tomas Karlssons forskningsområde rymdfysik handlar om att mäta och förstå olika fenomen i vårt solsystem. Rymden mellan himlakropparna är fylld av plasma som är en elektriskt ledande gas. Genom forskningen vill han bland annat öka förståelsen av hur plasmavindar från solen samverkar med himlakropparnas magnetfält.
Som alla andra planeter med ett magnetfält har jorden en skyddande bubbla som försvarar oss från solvindens partiklar och kosmisk strålning. Men denna magnetosfär lyckas inte fullständigt att avskärma oss utan en del partiklar slinker igenom.
Detta syns som polarsken på himlen och ger upphov till elektromagnetiska fält som påverkar all teknik i jordens närområdet. Störningarna kallas för rymdväder och för att öka förståelsen av dem skickas mätsonder till andra planeter, asteroider och kometer. Ett aktuellt exempel är rymdsonden Solar Orbiter som ska göra unika mätningar nära solen av själva plasmat i solvinden.
Tomas Karlsson analyserar framförallt data från rymdsonder, men använder också datorsimuleringar för att tolka och förklara resultaten.