My Hedhammar
Professor i bioteknologi
En cells utveckling och öde avgörs av den omgivande mikromiljön. Den naturliga miljön för en cell är tredimensionell men på forskningslaboratorier är det idag vanligast att odla celler på platta ytor av plast. Men för att cellen ska behålla sina naturliga egenskaper behöver den ett stöd som liknar det som finns i kroppens vävnader.
My Hedhammar utvecklar metoder för att odla och bygga ihop celler till funktionell vävnad på laboratoriet. För att lyckas har hon hämtat inspiration från naturens starkaste material: spindeltråd. En förenklad variant av det protein som spindeln spinner sina nät av kan nämligen omvandlas till ett fibernätverk som liknar den ”byggnadsställning” som omger cellerna i kroppens vävnad.
Celler behöver stöd av fibrer som är tunna, starka och elastiska – precis de egenskaper som spindeltråd har. Med hjälp av modern bioteknik är det även möjligt att dekorera fibernätverket med proteiner från naturlig vävnad som cellerna kan fästa vid.
My Hedhammars forskargrupp har utvecklat en metod för att med hjälp av konstgjord spindeltråd föra samman flera celler till en tredimensionell vävnadsliknande struktur. Därigenom kan olika celltyper kombineras till en modell av en vävnad, som till och med kan innehålla fungerande blodkärl. Denna metod kan även användas till att låta cancerceller bilda modeller av tumörer med omgivande vävnad. Forskargruppens modeller kan sedan användas för läkemedelsutveckling med potential att ersätta dagens djurförsök.