Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Teknik för bättre livskvalitet och hälsa

Kunskap och teknisk innovation kommer att revolutionera hälso-och sjukvården under kommande decennier. I takt med en växande och åldrande befolkning ökar behovet av kostnadseffektiv teknik och nya metoder som bidrar till förkortade väntetider, säkrare diagnoser och individanpassade behandlingar. KTH har en ledande roll i utvecklingen av bioteknik och medicinteknisk forskning som skapar bättre förutsättningar för patienters överlevnad och förbättrad livskvalitet och hälsa.

Möt våra forskare inom livskvalitet och hälsa

Mats Danielsson

Mats Danielsson

Mats Danielsson leder en forskargrupp på KTH som är världsledande inom medicinsk bildfysik. Mats tidigare forskningsgenombrott har lett till nya metoder och instrument som framgångsrikt implementerats i sjukvården i fler än 30 länder och undersökt många miljoner patienter, såsom mammografi och skiktröntgen.

Just nu utvecklar Mats Danielsson och hans forskargrupp högupplösta bildsensorer, en form av ”virtuella” biopsier, som ska kunna ersätta dagens vävnadsprover.

Läs mer om hur ny avancerad bildteknik kan ersätta vävnadsprover.

My Hedhammar

My Hedhammar

My Hedhammar är professor i bioteknologi vid KTH och har en bakgrund inom både proteinvetenskap och material- och teknikutveckling för medicinska tillämpningar. Hon leder en forskargrupp på KTH som arbetar med att utveckla vävnadsmodeller baserade på mänskliga celler som kan användas till precisionsvård och läkemedelsutveckling.

Just nu arbetar My Hedhammar och hennes forskargrupp med att utveckla vävnadsmodeller som möjliggör och effektiviserar utvecklingen av riktade och individanpassade cancerbehandlingar.

Läs mer om hur ny teknik förbättrar precisionen för framtidens cancerbehandlingar.

Henrik Hult

Henrik Hult

Henrik Hult är professor i matematisk statistik vid institutionen för matematik med fokus på statistiska modeller, beräkningsmetoder, och maskininlärning. Han är projektledare inom MedTechLabs projekt inom bioelektronisk medicin och leder flera projekt inom Wallenberg Autonomous Systems and Software Program (WASP).

Just nu arbetar Henrik Hult och hans forskargrupp tvärvetenskapligt för att kartlägga kommunikationen mellan våra nerver och hjärnan, vilket gör det möjligt använda kroppens eget nervsystem för att behandla en rad olika sjukdomar.

Läs mer om att framtidens medicin är elektronisk.

Henrik Hults profil

Johan Rockberg

Johan Rockberg

Johan Rockberg är professor i riktad evolution och antikroppsteknologi. Han har varit forskningsledare för många betydande forskningsprojekt, såsom Human Protein Atlas – världens största atlas över vår kropp och hur den är uppbyggd av proteiner.

Just nu arbetar Johan Rockberg och hans forskargrupp för att fler sjukdomar, som tidigare bara har kunnat lindras, ska kunna botas med genterapi och till en lägre kostnad.

Läs mer om att bota ärftliga sjukdomar med genterapi.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna oss på Development Office om du har frågor eller vill veta mer om hur du kan rikta en donation mot den forskning som ligger dig varmt om hjärtat. Vi arbetar för att skapa så bra förutsättningar som möjligt och öppnar dörrar mellan filantroper och våra främsta forskare.

Louise Dellström
Louise Dellström Gruppchef Development Office dlouise@kth.se 087908232 Profil