Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Två projekt på CBH-skolan beviljade bidrag från NordForsk

Bilder på Zeynep Cetecioglu Gurol och Helene Lundberg.
Zeynep Cetecioglu Gurol och Helene Lundberg. Foto: Jon Lindhe, KTH
Publicerad 2024-06-19

NordForsk har beslutat att finansiera tio forskningsprojekt i de nordiska och baltiska länderna för att klara den gröna omställningen. Två av projekten kommer från CBH-skolan: COLDREFINERY och AGRIWASTE2H2. Båda projekten kommer att vara kopplade till KTH Food.

COLDREFINERY

Projektet syftar till att utveckla ett kylanpassat bioraffinaderikoncept för att återvinna biogas, flyktiga fettsyror (VFA) och näringsämnen från avfall från livsmedelssystem på ett hållbart, koldioxidneutralt och energieffektivt sätt. I det här projektet kommer KTH att ansvara för produktion av biogas och flyktiga fettsyror från avfall från livsmedelssystemet under kalla temperaturer.

Projektet kommer att utforma ett integrerat biobaserat produktionssystem som ett energieffektivt och hållbart alternativ för livsmedelssystemet för att säkerställa en smidig övergång till ett hållbart samhälle i de nordiska och baltiska regionerna såväl som i resten av världen.

– Det var en fantastisk nyhet när vi fick beslutet! Det kommer att föra mitt teams forskning vidare till nästa punkt. Jag tror att resultatet av COLDREFINERY-projektet kommer att bidra till ett nytt sätt att återvinna resurser och ett nytt bioraffinaderikoncept i kalla klimat, säger Zeynep Cetecioglu Gurol.

AGRIWASTE2H2

Projektet är inriktat på produktion av grön vätgas och organiska plattformskemikalier från jordbruksrester, med särskilt fokus på cellulosahärledda strömmar, med elektricitet som kemisk drivkraft. Helena Lundbergs labb kommer att ansvara för den syntetiska optimeringen mot organiska produkter, medan de andra partnerna utvecklar nya elektrodmaterial och kontinuerliga flödesprocesser för att möjliggöra uppskalning av metoden framöver.

– Vi är mycket glada över att få starta det här projektet om elektrokemisk valorisering av jordbruksavfall. I praktiken innebär anslaget att vi kan anställa tre doktorander, en för varje projektpartner, för att arbeta mot vårt gemensamma mål, säger Helena Lundberg.

Läs mer om projekten

KTH är koordinator för COLDREFINERY-projektet och ledde ansökan. Konsortiet består av Aalto University (Finland), DTU (Danmark), Estonia University of Life Sciences (Estland) och IVL (Sverige).

Läs mer om COLDREFINERY

AGRIWASTE2H2 koordineras från Jyväskylä universitet (Finland) med Tallinn University of Technology (Estland) och Helena Lundbergs labb på KTH som partners.

Läs mer om AGRIWASTE2H2

Text: Jon Lindhe