Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

"Vi måste våga bryta gamla mönster"

Maja Reichard: Årets Alumn 2020 KTH

Para-idrottaren Maja Reichard är KTH:s Årets Alumn 2020 Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån
Publicerad 2020-08-17

Simmaren Maja Reichard började förlora synen redan i tonåren, men hon fortsatte sin karriär på toppnivå. Under tiden hon studerade till civilingenjör på KTH vann hon 24 medaljer i Paralympics och världsmästerskap i simning. Hon utnämns till Årets Alumn 2020.

Parallellt med studierna på ingenjörsprogrammet Energi och miljö tog Maja Reichard hem hela sju guldmedaljer i EM, VM och Paralympics, och satte flera världsrekord i simning.
Hon lät sig inte hindras av synskadan som orsakats av Retinits Pigmentosa, en ärftlig sjukdom som drabbar näthinnan.

För att lyckasblev det viktigt för Maja Reichard att ständigt planera långsiktigt, att ta hjälp av studiekamrater och att kommunicera tydligt med läraren – bland annat om vikten av att inte bara visa powerpoints som hon inte kunde ta del av, utan även noggrant förklara vad de innehöll.

– Eftersom KTH är ett riksidrottsuniversitet kunde jag anpassa vissa studieaktiviteter och tider efter simningens tränings- och tävlingsschema, berättar hon.

Maja Reichard Foto: Jonathan Näckstrand, Bildbyrån

Maja Reichard var en av Sveriges största svenska paraidrottare när hon 2019 bestämde sig för att lägga ner elitsatsningen och fokusera på andra delar av sin yrkeskarriär.
– Det var ett stort beslut att sluta med simningen, den var mitt liv i 16 år. Jag hade alltid simmat med glädje, med struktur och motivation. Jag fick inte längre ihop det, säger hon.

Tiden räckte helt enkelt inte till för både elitsport och heltidsarbete. Med hårda träningspass 20 timmar i veckan, med tilläggstid för uppvärmning, ombyten och resor till simhallen, blev sporten som ett andra heltidsjobb.
– Att leva som elitidrottare kräver dessutom att man tänker idrott dygnet runt. Nu kan jag istället lägga delar av den tiden på att representera para-idrotten.

Maja Reichard engagerar sig bland annat genom att leda simningsläger och simskola för synskadade barn.
– Idrotten är fortsatt jätteviktig för mig, och alla barn ska få träna. Jag brinner extra för att ge barn med funktionsnedsättningar möjlighet till sport, och just synskadade barn rör sig enligt undersökningar alldeles för lite. Om man inte använder kroppen orkar man ju knappast göra något annat…

Vill bidra till förändring i samhället

Maja Reichards liv präglas fortsatt av träning och idrott. Hon rider, åker rullskidor och spelar fotboll för synskadade.
– Det är viktigt att spontanidrott och föreningsliv ska fungera i kombination, och inte i konkurrens. Alla i samhället ska ha möjlighet att träna och aktivera sig fysiskt.

I sin nya tillvaro har hon flyttat från Stockholm till ett nytt hus i Jönköping med sin man, de väntar barn i november och hon arbetar vidare med samhällsplanering på företaget WSP.
Hon jobbar bland annat med hållbara lösningar för höghastighetsjärnvägen Ostlänken mellan Järna och Linköping där tågen ska gå i 250 kilometer i timmen.

– Min största vision och förhoppning gällande den svenska tågtrafiken är att järnvägsnätet ska byggas ut. Om resenärer ska välja tåget framför flyget och bilen så måste rälstrafik ha kapacitet att hålla tiderna och vara lättillgänglig.

I sitt arbete testar Maja Reichard även tillgängligheten på de nya tunnelbane-depåerna i Högdalen och Arenastaden, och ger bland annat råd om hur ledstråken för synskadade ska dras på bästa sätt.

– Jag vill bidra till förändring i samhället. Jag vill vara ute och föreläsa ännu mer, och motivera människor att ifrågasätta saker i sin vardag. Min tes är att vi måste våga bryta gamla mönster och inte bara göra som vi alltid gjort. Man måste kunna tänka om.

Katarina Ahlfort
Foto: Bildbyrån

FAKTA MAJA REICHARD

Ålder: 29 år
Aktuell som: Årets Alumn  2020 KTH
Största idrottsprestation: Guld på 100 meter bröstsim vid Paralympics 2012 i London.
Har satt världsrekord på kort- och långbana i fri- och bröstsim sammanlagt fem gånger.
Nominerats till Jerringpriset fyra gånger; 2012, 2013, 2015 respektive 2016, och fick Radiosportens pris ”Årets stjärnskott 2011”.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2020-08-17