Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Nytt och noterat

Publicerad 2021-09-16

Vem har fått vilka anslag? Vilka rön, resultat och forskare har uppmärksammats i omvärlden? Under vinjetten Nytt och noterat ges ett axplock av senaste nytt och händelser från KTH.

Professor skriver bok om klimatet

Porträtt på Nina Wormbs.
Nina Wormbs.

Nina Wormbs , professor i teknikhistoria, har fått bokförlaget Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium. Som en av årets mottagare ska hon skriva en bok som berör människans utveckling och förmåga att överleva. Wormbs bok, Klimatsorg, kombinerar egen forskning med litteratur inom området miljöns humaniora. Fokus är på människan, hennes roll, känslor, kunskap och ansvar i en värld hon har omskapat utan att förstå konsekvenserna.

Prisad avhandling inom robotik

Christos Verginis avhandling inom robotik har fått priset European PhD Award, som delas ut varje år till den bästa doktorsavhandlingen i Europa inom ”kontroll för komplexa och heterogena system”. Verginis, som är postdoktor vid University of Austin, lade fram sin avhandling vid KTH förra våren.

Minskade arbetsskador med ny betong

Porträtt på Mikael Forsman.
Mikael Forsman.

Mikael Forsman , professor i ergonomi, ska undersöka byggnads- och betongarbetares risker för arbetsskador vid betonggjutning. I en fältstudie jämförs arbete med två olika typer av betong, traditionell och så kallad självkompakterande betong. Forskarna ska undersöka hur de olika betongtyperna påverkar fysisk belastning och produktionskostnader i syfte att minska risken för arbetsskador och gynna samhällsekonomin. Forskningen finansieras av AFA Försäkringar.

Elektronikforskare belönas för små sensorer

Porträtt på Dagur Ingi Albertsson.
Dagur Ingi Albertsson.

Ana Rusu , professor vid Elektronik och inbyggda system, och Dagur Ingi Albertsson , doktorand på samma avdelning, har belönats med Best Paper of the Year 2020 av T-NANO. I arbetet föreslår de ett nytt avkänningssystem för magnetfält. Systemet baseras på spintroniska oscillatorer, som är strömstyrda högfrekventa enheter i nanostorlek och som reagerar på förändringar i magnetfältet.

Vattenforskare till WaterAid

David Nilsson , docent och centrumföreståndare för KTH Vattencentrum, har valts in som ledamot i WaterAid Sveriges styrelse. WaterAid är en internationell organisation med visionen om en värld där alla har tillgång till rent vatten och sanitet. Organisationen arbetar idag i 27 länder världen över med bistånd och påverkansarbete. David Nilsson har arbetat med vattenfrågor och global hållbar utveckling i mer än 25 år.

Text: Christer Gummeson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-09-16