Louis jobbar som mjukvaruutvecklare på Klarna
Han flyttade från London till Stockholm för fyra år sedan för att läsa det internationella kandidatprogrammet Information and Communication Technology på KTH. Idag jobbar Louis Cameron Booth som mjukvaruutvecklare på Klarna.
När Louis Cameron Booth gick ut gymnasiet hemma i London 2016 var han på det klara med att han ville plugga till dataingenjör. Det som framför allt lockade honom var att som dataingenjör kunna bygga saker med små resurser.
– Du behöver ingen verkstad, du behöver bara en dator och dina egna idéer. Det är lite som en kreativ process, som att skriva en låt eller måla en tavla.
Istället för att läsa på något av universiteten i London, som Imperial College till exempel, valde Louis att söka till det internationella kandidatprogrammet Information and Communication Technology på KTH.
– Att jag valde KTH handlade ärligt talat mycket om att inte behöva betala min utbildning. För som EU-medborgare, som jag var då innan Brexit, är det gratis att studera i Sverige. I Storbritannien är utbildning mycket dyrt och inte nödvändigtvis bättre.
Ett annat skäl till att han valde Sverige och KTH var att han hade uppfattningen att man som student har mycket större frihet på svenska universitet, åtminstone på KTH. Att man i stor utsträckning får välja sina kurser och hur man pluggar.
– På brittiska universitet är de mycket striktare och säger: ”du ska studera det här!”. Och om du inte klarar det finns det ingen väg tillbaka. Det är mer som gymnasiet, det känns inte som att det är för vuxna.
Hackade en elsparkcykel som kandidatexamensarbete
På KTH valde Louis IT-säkerhet som huvudämne och där ingår etisk hackning, en metod för att hitta säkerhetsluckor i datornätverk. I sitt kandidatexamensarbete hackade han en elsparkcykel.
– Till att börja med ville jag hacka en elsparkcykel på gatan. Men vi fick inte tillstånd. Så vi köpte en cykel och hackade den. Vi blev intervjuade om det av SVT Nyheter.
Under studietiden jobbade Louis också som forskningsingenjör inom IT-säkerhet i professor Robert Lagerströms forskargrupp. En erfarenhet han hade stor nytta av när han sökte jobb som mjukvaruutvecklare på Klarna för ett år sedan. Både att han hade jobbat praktiskt med IT-säkerhet och att han hade jobbat med Robert Lagerström, som är en väl känd expert inom området, hjälpte honom att få jobbet, tror han.
– Jag tror att det fick mig att sticka ut lite jämfört med de andra som sökte. Och Robert Lagerström har jobbat med säkerhetschefen på Klarna. Så hans namn var känt där.
Jobbet handlar mycket om att skriva kod för olika system och på en bank som Klarna är säkerhetsaspekterna naturligtvis extra viktiga.
– Reglerna är mycket strikta. Man kan förlora sin banklicens om man klantar sig.
Djupa kunskaper värdefulla när arbetstempot är högt
På en arbetsplats som Klarna där tempot är högt och där man förväntar snabba resultat tycker Louis att han har stor nytta av sina studier på KTH. Framför allt är ett vetenskapligt tillvägagångssätt och en djup förståelse när det gäller datavetenskap och ICT värdefullt, menar han.
– Att man hela tiden har det i bakhuvudet är en stor hjälp. För när du är på arbetet har du inte tid att tänka på det. Du måste bara lösa problem, få saker att hända och bli klara i tid. Den djupa förståelse du får på KTH gör att du kan jobba snabbare.
Vill starta eget företag
När det gäller framtidsplaner tänker han stanna i Sverige några år i alla fall. Något han verkligen skulle vilja göra i framtiden är att starta ett eget företag.
– Själva poängen med teknik är ju att lösa problem för människor. Och det är den biten som jag tycker är mest intressant. Så om jag kan få möjlighet att ta beslut om det på en högre nivå i ett eget företag skulle det vara det mest ultimata för mig.
Redan nu har han och några kompisar en affärsidé de kallar Busybee som de utvecklar på KTH Innovation. Busybee är en webbplats som visar hur pass upptagna KTH:s lokaler är.
– Idén går ut på att – på grund av coronapandemin – informera studenter om hur mycket folk det är i de här lokalerna. Så att om de måste besöka KTH kan planera sina besök.
Håkan Soold