Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

KTH del av svensk storsatsning på materialforskning

Forskare sitter framför skärm och forskningsutrustning.
Satsningen ska bidra till att främja och aktivera en omställning mot ett hållbart samhälle och samtidigt flytta fram den vetenskapliga gränsen inom materialvetenskap. Photo: Adam Af Ekenstam
Publicerad 2024-01-12

Tre forskningsplattformar från KTH ingår i en storstilad satsning på materialforskning för hållbarhet i Sverige. The Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE) investerar 500 miljoner kronor i utrustning och infrastruktur vid sju universitet i Sverige.

Satsningen ska bidra till snabbare omställning till nyare, grönare och mera avancerade material. För att snabba på denna omställning behövs infrastrukturer för spetsforskning.

WISE finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse med en totalbudget på nära 3 miljarder kronor under perioden 2022–2033.

Samarbete med flera universitet

WISE finansierar därför ett antal forskningsplattformer eller infrastrukturer, vilket innebär kompletterande utrustningsuppsättningar på olika universitet.

KTH är ansvarig för tre av plattformarna som det ska satsas på:

Materials Fabrication ska bidra till utvecklingen av 2D- och 3D-material som bidrar till hållbara lösningar inom elektronik, fotonik och energiomvandling. Finansieringen innebär att forskarna även fortsättningsvis kan dra nytta av den tillgång och det stöd som ges av KTH-Albanova Nanolab, en del av det nationella nätverket för mikro- och nanofabrikation MyFab. Föreståndare är Vladislav Korenivski , professor i fysik vid KTH.

Elektronmikroskopiplattformen ska utveckla anläggningar för transmissionselektronmikroskopi vid KTH, Lunds universitet och Stockholms universitet. Transmissionselektronmikroskop är extremt kraftfulla instrument som använder elektroner för att studera material på otroligt små skalor, hela vägen ner till enskilda atomer. Detta gör det möjligt att analysera olika delar av ett material såsom mikro- och nanostruktur, kristallografi, defekter, sammansättning, kemiska bindningar, koordinationsnummer, bandgap, plasmoner och fononer. Mikroskopet kommer att inkluderas i KTHs eget Hultgren laboratorium samt den nationella infrastrukturen ARTEMI. Arbetet med KTH:s del av plattformen leds av professor Peter Hedström . En instrumentansvarig kommer anställas under 2024.

High-field Materials NMR and MRI kommer bli en språngbräda för att få tidigare otillgängliga insikter om många olika sorters material, till exempel om effekten av drift och åldring på olika komponenter inom ett batteri. Solid-state Nuclear Magnetic Resonance (ssNMR) ger unik tillgång till information på atomnivå om lokal kemisk struktur och dynamik. Magnetic resonance micro-imaging (micro-MRI) är en relaterad metod som kan utföras med samma instrumentering. Finansieringen från WISE bidrar därför till etablering av ett system med en kombination av kapacitet som för närvarande saknas i Norden. Instrumentplattformens två föreståndare är István Furó , professor i fysikalisk kemi på KTH och professor Niklas Hedin vid Stockholms universitet.

Om WISE

WISE  är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola, KTH, Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet, Lunds universitet, samt med utvalda forskargrupper vid Karlstad universitet, Umeå universitet och Örebro universitet.

Genom samarbeten med industri och samhälle ska WISE främja och aktivera en omställning mot ett hållbart samhälle och samtidigt flytta fram den vetenskapliga gränsen inom materialvetenskap, som etablerar Sverige som en ledande nation inom området.

– Vi är mycket entusiastiska över denna satsning på infrastrukturer och utrustningar, och vi är övertygade om att de kommer att få ett enormt genomslag och snabba på omställningen, säger Magnus Berggren och Olle Eriksson, föreståndare respektive vice föreståndare för WISE.

Text: Sturle Hauge Simonsen ( sturle@kth.se )

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2024-01-12