Hemtestning för covid-19 fungerar utmärkt
NYHET
När två forskare vid KTH för drygt ett år sedan bestämde sig för att använda egenutvecklad blodprovsteknik för ett helt nytt ändamål - mäta förekomsten av antikroppar hos befolkningen i Storstockholm - hade de ingen aning om vad detta skulle leda till. Men att mäta är att veta, och tiden skulle visa att testmetoden fungerade utmärkt. Nu har forskarnas arbete genererat en vetenskaplig artikel i tidskriften Nature Communication, och öppnar dörren för fler screeninginsatser med hjälp av hemprovtagning.
Påsk 2020. Sverige är på väg mot toppen av den första pandemivågen. KTH-forskarna Niclas Roxhed och Jochen Schwenk diskuterar hur de ska kunna göra skillnad när det kommer till covid-19. De bestämmer sig för att använda den teknik för torkade mikroprover som de utvecklat mellan åren 2013 och 2016 och som inbegriper provtagningskort för att lämna blodprov från hemmet. Teknikens grundsyfte var vid tillfället att mäta förekomsten av läkemedel, men forskarduon anser att deras teknik är värd att pröva även nu.
– Det fanns vid tillfället några enstaka publikationer som visade att man kunde mäta virusantikroppar i torkade blodfläckar, men vetenskaplig evidens att det skulle fungera på SARS-CoV-2 som är ett helt nytt virus saknades. Det var först efter några veckor när vi hade kört kontrollprover som vi visste att detta var en tillräckligt bra metod, berättar Niclas Roxhed, universitetslektor på avdelningen mikro- och nanosystem på KTH.
Blodprovtagning är knepigt
Det finns en del saker att tänka på när ett test ska utformas som vilken människa som helst ska kunna använda på sig själv. Användbarhet är till exempel A och O. Enligt Niclas Roxhed är blodprovtagning knepigt, bara att lägga en droppe blod på ett papper har visat sig vara svårt. Mer än 30 procent av alla prover brukar normalt sett inte gå att använda.
– Vi jobbade därför tidigt med att frånkoppla provet från provlämnaren så att vederbörande bara anbringar en bloddroppe och sedan sköter kortet själv att blodet sparas ner på ett kontrollerat sätt. Vi tog också in industridesigner tidigt för att få människor att göra rätt. Det här blev eldprovet, att skicka ut till 2 000 personer som aldrigt testat detta förut eller ens bett om att få vara med. 82 procent lyckades med att lämna ett korrekt prov.
Viktig hörnsten i framtidens e-hälsa
Niclas Roxhed tilllägger att provlämnarna förra året aldrig fick ett personligt provsvar. De ombads enbart medverka i en vetenskaplig forskningsinsats för att se hur många som hade antikroppar fördelat över en större befolkning. Ny data visar att utfallet bli ännu bättre om var och en av de som deltar får ett provsvar.
– 97 procent lyckas om det gäller prover man själv får svar på. Det är mycket högt och visar att det här med hemprovtagning fungerar. Det kommer att bli en viktig hörnsten i all framtida e-hälsa.
Enligt forskarna visar deras arbete att det går att göra sådana här breda studer och screeningar av allmänheten. Det är viktigt och kan vara avgörande för att kunna upptäcka svåra sjukdomar vid ett tidigt stadie när prognosen för en lyckad behandling är betydligt bättre.
– Det som händer just nu analysfronten är jättespännande. Från bara en droppe blod kan vi mäta 100-tals olika biomarkörer. Det ger en möjlighet att hitta tecken på sjukdom.
Text: Peter Ardell
För mer information, kontakta Niclas Roxhed på 08 - 790 91 43 / roxhed@kth.se eller Jochen Schwenk på 08 - 790 98 69 / jochen.schwenk@scilifelab.se.