Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Hans unika röntgenteknik revolutionerar sjukvården

KTH Innovation Award 2024 går till professor Mats Danielsson

Porträtt Mats Danielsson
Mats Danielsson, mottagare av KTH Innovation Award 2024
Publicerad 2024-09-25

Han har skapat revolutionerande medicinteknik som möjliggör tidig upptäckt av tumörer och snabbare behandling av inflammatoriska sjukdomar. Professor Mats Danielsson är mottagare av KTH Innovation Award 2024.
– En stark tro på mänskligheten är grundläggande för att nå framgång, både inom forskning och företagande.

När KTH Innovation Award  delas ut för fjärde gången är mottagaren Mats Danielsson , professor i medicinsk bildfysik på KTH.
– Jag drivs av att se hur saker hänger ihop. I grundskolan gillade jag alla ämnen, mest historia och svenska, men jag gjorde ett medvetet karriärval när jag började plugga teknisk fysik på KTH. Grundforskning och fysik kändes angeläget från start.

Som 25-åring pendlade Mats Danielsson till Cern-laboratoriet i Schweiz för att arbeta med ett projekt som skulle komma att pågå i fem år. Därefter tillbringade han två år i Berkeley i Kalifornien på en postdoc-tjänst i medicinsk röntgenteknik.
Sedan dess har han varit verksam hemma i Sverige och vid det här laget hunnit vara medförfattare till över 100 patent och 140 vetenskapliga artiklar. Flera av idéerna har utgjort grunden till framgångsrika företag.

Mats Danielssons främsta tips till innovatörer

  • Håll nere byråkratin! Byråkratin är på väg åt fel håll, den tar över allt det roliga och den vill lura oss att tro att man kan ta bort ett personligt ansvar. Vi måste våga kämpa emot. Krav på ”lite extra” dokumentation brukar alltid växa sig större över tid. Byråkratin tar över våra liv om utvecklingen får fortsätta.
  • Tala enkelt, säg sanningen, det är viktigt.
  • Prata med bra rådgivare, helst personer som varit med förr, arbetat operativt och lärt sig genom egna erfarenheter.

– Det är kul att ta en idé från skisser på en tavla till en klinisk prototyp. Och det är roligt när läkare vill kunna använda tekniken, säger han.
Som medgrundare till teknikbolagen Sectra Mamea AB och Prismatic Sensors har han själv valt att delta i processen med att ta sina forskningsrön till marknaden, från start till mål.

– Jag tror på en innovationsprocess där forskaren är med hela vägen. Då tror jag att ett företag har större chans att lyckas. Man får räkna med att många svåra problem dyker upp på vägen, inte minst med tekniken, och man vinner på att ta hjälp av de medarbetare som varit med från början.

Vilken sorts rådgivare har du haft längs vägen?
– Det är några få viktiga personer som jag har lyssnat på, de flesta är läkare som haft användning för medicintekniken. Läkare kan man lita på, deras vision är alltid baserad på att ”Det här är för dåligt, det måste förbättras.”

Mats Danielsson är i grunden optimist och visionär och betonar att han tycker politiken i dag drivs av alltför mycket negativitet.
– Ändå har vi människor det på många sätt bättre än någonsin idag. Att så många människor ändå är olyckliga kan hänga ihop med att man inte vågar tro på sig själv eller på andra runtomkring. Vi behöver hjälpas åt om vi ska lyckas göra världen lite bättre, om än i det lilla.

Vad gör du själv för att hämta energi?
– Jag simmar ofta på sommaren, och jag cyklar till jobbet, det är miljövänligt och jag får vardagsmotion och tid att fundera ut nya idéer.
– För att inte hamna i stressfällan brukar jag tänka, ”Varför är det bråttom egentligen?” Och jag spelar inte dataspel och sånt, det skulle ta tid ifrån annat viktigt. Som från att göra ingenting alls, till exempel. Och jag tycker det är toppen om grundskolan inför totalt mobilförbud!

Mats Danielsson framför röntgenteknik i laboratorium

Vad ser du som viktigast i ett framgångsrikt ledarskap?
– När jag anställer folk till projekt brukar jag säga att syftet är att göra gott för mänskligheten. Det är viktigt att skapa en kamratstämning i gruppen, då kan man ha roligt även om uppdraget är svårt. En stark tro på utveckling och på mänskligheten är grundläggande för att nå framgång.

Hur skapar du sammanhållning i en arbetsgrupp?
– Alla gruppmedlemmar ska vara på tå och få positiv energi av en ”vi-mot-resten-av-världen”-känsla. Min styrka är att anställa personer som är smartare än jag själv, alla är genier inom sitt område, som inom fysik, mjukvara, mekanik eller AI.
– Och det är viktigt att alla vill att det ska gå bra. Vi gör så gott vi kan. Ju sämre det går, desto större anledning att fira, att hitta och uppmärksamma de små framgångarna.

– En klar drivkraft är att tävla. Jag gillar inte flum. I forskningen är det viktiga att ha en hypotes som man siktar på att verifiera. Jag har stor respekt för alla som vågar försöka, även om försöken inte alltid lyckas.

Katarina Ahlfort
Foto: Patrik Lundmark

Mats Danielssons pågående forskningsprojekt

One Mikron  som syftar till att skapa högre upplösning inom röntgenavbildning. Enligt projektbeskrivningen kan nya tekniken bidra till att spara in 100 000 framtida operationer.
ERC Advanced Grants , ett femårigt projekt med målet att framställa kamerateknik upp till en miljon gånger effektivare än dagens teknik gällande både bildupplösning och exponeringstid.
 

Faktaruta Mats Danielssons karriär

• Mats Danielsson tog magisterexamen i teknisk fysik vid KTH 1990. Fram till 1996 bedrev han forskning vid CERN i Schweiz och tog doktorsexamen 1996.
• Från 1996 till 1998 arbetade han som postdoktor vid Lawrence Berkeley National Laboratory, Berkeley, USA, inom forskningsområdet för detektorer och integrerad elektronik för röntgenbilder.
• Sedan 1999 har han varit anställd vid KTH, där han leder forskargruppen inom medicinsk fysik.
• Han är medgrundare till MedTechLabs, där ingenjörer och läkare samarbetar inom medicinsk forskning. Han ansvarar för forskningsprogrammet för bildåtergivning med minimalt invasiva tekniker.
• Mats Danielsson är medgrundare till Sectra Mamea AB, som såldes till Philips 2011, samt till det Nasdaq-noterade bolaget C-RAD, och till företaget Prismatic Sensors som utvecklar ny teknik för datortomografi.
• Han har över 100 patent och är medförfattare till över 140 vetenskapliga artiklar i tidskrifter som Medical Physics, Physics in Medicine and Biology, Journal of Medical Imaging and Nature. Artiklarna har refererats 5 800 gånger.

Prismotivering och fakta om KTH Innovation Award

2024 års mottagare av KTH Innovation Award har utvecklat teknik som har hjälpt patienter och läkare i hela världen. Som grundare av flera medicinteknikbolag och medförfattare till över 100 patent har Mats Danielsson utvecklat och implementerat lösningar som möjliggör tidigare upptäckt av tumörer och inflammatoriska sjukdomar. Mats Danielsson tilldelas KTH Innovation Award för sina bidrag till området medicinsk bildfysik, sin kreativitet, mod och uthållighet att gå från forskning till impact, och sin strävan att förbättra såväl livskvalitet som sjukvården.

KTH Innovation Award  delas ut till personer från KTH som genom nyskapande innovationer bidragit till ett bättre samhälle. Priset instiftades 2020 och möjliggjordes av donationer från Spotifys vd och grundare Daniel Ek och Mathias Uhlén, professor på KTH.
Prissumman är 500 000 kronor. Priset delas ut av Stiftelsen KTH:s Innovationspris.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2024-09-25