”Hälso- och sjukvård ska vara tillgänglig för alla”
Rustam Nabiev, 2021 års mottagare av KTH Innovation Award, växte upp i skuggan av inbördeskrig i Tadzjikistan.
Som 12-åring försörjde han familjen genom att samla petflaskor. Idag möjliggör hans företag en fungerande hälso- och sjukvård för människor i områden där det saknas telefon, uppkoppling och vägar.
År 1992, när Rustam Nabiev var 12 år gammal och inbördeskriget bröt ut i Tadzjikistan, flydde hans föräldrar norrut i landet med sina barn..
– Min pappas läkarlön var mycket låg och min mamma tog hand om mina småsyskon, och jag tog på mig att hjälpa till ekonomiskt, berättar han.
Rustam Nabiev inledde sin tidiga yrkesbana genom att tvätta bilar utanför ett hotell, tills den dagen ett gäng äldre, konkurrerande killar satte stopp för verksamheten.
– Då kom jag på att en bekant i en grannstad livnärde sig genom att panta stora mängder petflaskor som han samlat ihop. Jag erbjöd mig att gå från dörr till dörr i mitt område efter skolan för att be om petflaskor, som jag sedan sålde vidare till honom, och vi gjorde båda en god affär, säger Rustam Nabiev.
När han som tonåring stod i kö för att familjen skulle få mjölk och bröd som delades ut av en hjälporganisation reagerade han starkt när han märkte att luckan till lastbilen alltid stängdes vid en viss tid på dagen, trots att det fortfarande stod väntande människor i kö utanför.
– De sa att produkterna var slut, men senare på eftermiddagen såg jag samma bil parkerad på marknaden, där matvarorna som var kvar såldes. Jag tänkte, ”Hur svårt kan det vara att skapa system där folk tar ansvar för vad de ger och tar?” Alla samhällen behöver kontrollerade processer för att människor ska få hjälp.
När Rustam Nabievs yngsta syskon fyllde tre år startade hans mamma ett eget företag, och bad Rustam att sluta samla flaskor för att istället fokusera på skolan.
– Men min verksamhet var lönsam, så istället valde jag ut några driftiga klasskamrater som ville tjäna egna pengar. Och plötsligt hade jag ett tiotal killar som arbetade med att samla petflaskor till mig. Men när källaren hemma ständigt fylldes med tomflaskor satte min mamma stopp, så jag överlät verksamheten till en klasskamrat och satsade på studierna.
Som 18-åring flyttade Rustam Nabiev utomlands, studerade datavetenskap i Tyskland och sökte sig vidare till Sverige och KTH för att läsa en magisterexamen.
– Jag studerade digitala lösningar för hälsovård, arbetade som forskningsassistent och gjorde fältarbete i Afrika. Jag insåg att jag vill göra primärvård mer effektiv och tillgänglig för alla i låginkomstländer, och medverkade till att grunda företaget Shifo, säger han.
Läs mer om KTH Innovation Award
För att få logistiken att fungera på platser i världen där det saknas telefon, uppkoppling och vägar använder Shifo den egna innovationen Smart Paper Technology – ett pappersformulär som sparar in 96 procent av den tid som annars läggs på administration vid förlossningskliniker.
Vid vaccinmottagningar sparar tekniken in 72 procent av den tid personalen behöver till administration.
Formulären tas med från byar som saknar infrastruktur till kliniker i städer, där de skannas och digitaliseras. Shifos lösning beskrivs som ”en hybridlösning av en pappers- och dataprodukt för hälso- och sjukvård”.
– Våra medarbetare gör det möjligt för lokal sjukvårdspersonal att snabbt och effektivt kunna registrera varje barn ute i byarna, och tidsbesparingen ger även förebyggande hälsovård, bland annat genom att vårdpersonalen hinner ge kostråd till föräldrarna.
– Primärsjukvården i låginkomstländer måste bli effektivare. Vårdpersonal ute på fältet kämpar med att tvingas lägga värdefull patient-tid på ineffektiv administration, och vi vill förenkla processen, säger Rustam Nabiev.
– Vi vill rädda fler liv.
Katarina Ahlfort
Foto: Fredrik Persson