Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Expert i katastrofmedicin får KTH:s stora pris 2024

Johan von Schreeb vid fältsjukhus
Johan von Schreeb, som får KTH:s stora pris 2024, är på tillfälligt jobb i Italien för att godkänna WHO-klassificering för fältsjukhus. – Standardklassificeringen för sjukvårdsinsatserna används i krigsdrabbade Ukraina och Gaza, och nu även i Libanon, dit jag är på väg härnäst för insats. Dels för att ge akutvård till krigsskadade och dels för att rädda liv genom grundläggande hälsovårdsinsatser för civilbefolkningen, berättar han.
Publicerad 2024-10-03

Han är katastrofdoktorn och samordnaren som ofta är med de första hjälpteamen på plats i kris- och krigsdrabbade områden. Han har startat svenska Läkare utan gränser och finner drivkraft i medmänsklighet. Johan von Schreeb får KTH:s stora pris för sina insatser som minskar lidandet i världen.

För tillfället är Johan von Schreeb i Toscana för WHO-klassificering av ett italienskt fältsjukhus. Om ett par dagar ska han vidare till Beirut för att bidra med internationella hjälpinsatser.
Det aktuella arbetet ingår i programmet ”Emergency medical teams” som han medverkat till att bygga upp.
– Vi vill skapa en pool av fältsjukhus världen över, som lever upp till kvalitetsstandards och kan samordnas för akut och effektiv vård.

Johan von Schreeb påpekar att hjälpinsatser alltför ofta fokuseras till att skicka prylar som osorterade mediciner, tält och kläder, medan den största bristen gäller erfaren personal och samordning.
– Även i Sverige pågår utveckling av ett nationellt fältsjukhus enligt WHO-standard som vi ser fram emot att kunna bidra till.

I sin yrkesvardag blandar han forskning med fältarbete och policy. Hemma i Sverige håller han utbildningar som professor i global katastrofmedicin, för att bygga förmågor hos den nya generationens hjälparbetare.

År 1993 medverkade Johan von Schreeb till att grunda den svenska sektionen av Läkare Utan Gränser.
– Genom att organisera oss skapade vi en möjlighet att snabbt vara på plats vid katastrofer, som en oberoende, opartisk och neutral organisation. Det har varit makalöst att vara med att bygga den svenska sektionen. Under 2023 samlades över en miljard kronor in bara i Sverige!

Johan von Schreeb i tältsjukhus
– Vi behöver behålla medmänskligheten och hjälpa varandra att kultivera hoppet om en bra framtid. Det går alltid att hjälpa till på olika sätt, inte bara genom symbolhandlingar, utan genom riktiga, stora eller små, åtgärder som verkligen gör skillnad, säger Johan von Schreeb.

Han disputerade på Karolinska Institutet 2007, som professor Hans Roslings  sista doktorand.
– Hans Rosling har satt prägel på min inriktning inom katastrofmedicin. Hans tes var att man måste vara ute i fält, utsätta sig, för att verkligen se vad som funkar och bygga förtroende mellan hjälparbetare och befolkning. Jag har honom ständigt på min axel och hör honom ropa i örat, ”Johan, du måste tänka!”

Vilken är din största drivkraft?
– Att på olika sätt vara närvarande i katastrofområden. Lyssna på patienterna, på kvinnorna och de som drabbats. Det är en plikt att föra deras talan och att hjälpen sker på deras villkor.
– Ondskans konsekvenser är svåra att leva med, men vi vet vad som händer om vi lämnar länder i sticket, som i Sudan just nu. När ett krigsdrabbat land lämnas utan att någon utifrån ser vad som sker med egna ögon och kan få omvärlden att agera, då vet vi att det går illa. Ignorans dödar.

– Vi ska komma ihåg att majoriteten människor på jorden vill ha ett lugnt liv. Vinka av barnen när de går till skolan och äta middag tillsammans på kvällen. Några få procent vill annorlunda. Det är vår plikt att bistå och inte låta de onda ta över. 

– Det är tungt när folk under lång tid fortsätter att dö helt meningslöst, som i Ukraina, men det viktiga för mig är att hålla igång, att hitta sätt att göra skillnad för de utsatta.

Hur gör du för att behålla hoppet om framtiden trots att du ständigt möter effekterna av kriser och krig i din yrkesvardag?
– Jag brukar tänka att den enda som jag tar order från är den gamla kvinnan i byn som lagar och delar ut risgröt till drabbade människor i närområdet. Det är hennes blick som ger mig kraft. Det är den typen av generösa och icke priviligierade personer som jag blir inspirerad av. I mitt huvud är det dem jag kommunicerar med för att få koll på vad som behövs i olika situationer.
– Det är lätt att beskriva människor som onda, men det viktiga är att även se att det kryllar av folk som vill väl och som ställer upp.

Text: Katarina Ahlfort
Foto: Jorge Durand

Fakta Johan von Schreeb

Ålder: 63 år
Familj: Partner och två vuxna barn.
Bor: På Södermalm i Stockholm.
Arbetar som: Professor i global katastrofmedicin, fältläkare, kirurg
Bakgrund: Han har sedan drygt 30 år tillbaka arbetat i katastrofer världen över och är en av grundarna av svenska Läkare Utan Gränser. Under covid-pandemin var han rådgivare till svenska myndigheter och regioner inom katastrofmedicin.
På fritiden: Driver konstgalleriet Candyland tillsammans med en grupp konstnärer.

Prismotivering till KTH:s stora pris

Med en osviklig kompetens och närvaro ser han människan, riskerna, sammanhanget, sårbarheten och möjligheterna att hjälpa dem vars liv slagits i spillror någonstans i världen. Hans insatser, på plats, genom samordning eller som forskare, lindrar lidandet vid krig och naturkatastrofer. Det ger också en tro på det mänskliga i oss alla. Johan von Schreeb, är en mycket värdig mottagare av KTH:s stora pris .

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2024-10-03