Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Cybercampus rustar Sverige

Hand på tangentbord framför datorskärm
I Europa saknas hundratusentals cybersäkerhetsexperter och nu siktar Cybercampus Sverige bland annat på att utbilda allmänheten i grundläggande digitala säkerhetsfrågor. Målet är att stärka samhällets motståndskraft mot cyberattacker.
Publicerad 2023-10-26

Sverige utsätts för allt fler cyberattacker. Nu ska satsningen Cybercampus Sverige stärka landets motståndskraft genom att skydda samhällets sårbara digitala system.
– En del av vårt uppdrag är att skapa en ny högre lägstanivå av ”cyberhygien” i samhället, säger David Olgart, föreståndare för Cybercampus Sverige.

Efter två års förberedelser kan Cybercampus Sverige  äntligen börja arbeta på riktigt vid årsskiftet, tack vare regeringens satsning på drygt 100 miljoner de kommande åren.
– Vi väntar oss inte i form. Redan nu jobbar studenter för fullt med etisk hackning för att upptäcka sårbarheter i till exempel moderna bilar och andra digitala system, i datorlabb på KTH och andra lärosäten, berättar David Olgart .

porträttbild David Olgart
Vad kan en riktad cyberattack innebära? "I värsta fall att människor i samhället inte längre har tillgång till vatten, elektricitet och sjukvård", säger David Olgart, KTH, föreståndare för Cybercampus Sverige. (Foto: Privat)

Tanken är att olika samhällsfunktioner ska kunna vända sig till Cybercampus för att få hjälp med problemlösning.
– Utmaningarna som vi kan ta oss an ligger bortom det som enstaka organisationer kan hantera. Vår ambition är att skapa förutsättningar för inbyggd säkerhet i komplexa system redan från start, säger David Olgart.

Enligt Cybersecurity Workforce Study  saknas närmare 200 000 cybersäkerhetsexperter i Europa.
– Inte minst därför är det viktigt att snabbt börja utbilda så många som möjligt om cybersäkerhet. Bland annat siktar vi på att ta fram lättillgängligt informationsmaterial och kortare utbildningar som är till nytta för människor i Sverige här och nu. 

Hur kan råden till privatpersoner se ut?
– Det kan vara tips om vad man ska tänka på och förhålla sig till med tanke på den allt mer uppkopplade världen runt omkring oss. Behöver exempelvis verkligen ett kylskåp vara uppkopplat till internet? Och kan man undvika att larmkameran blir hackad?
– Om ett antal uppkopplade enheter i ett hushåll enkelt kan hackas så kan de ”kapade” föremålen tillsammans orsaka störningar och skada samhällsfunktioner i samband med cyberattacker.

En av Cybercampus övergripande målsättningar är enligt David Olgart att ”se till att det blir ’lätt att göra rätt och svårt att göra fel’”.
– Det gäller hela resan från utveckling till avveckling av digital teknik, oavsett om det gäller komplexa industriella system eller enklare uppkopplade konsumentprodukter.

I arbetet för ett mer cybersäkert och motståndskraftigt uppkopplat samhälle ska Cybercampus även vara rådgivande till politiker och beslutsfattare.
– För att ha rätt beredskap behöver ett samhälle ha koll på alla delar av det digitala systemet hela tiden, oavsett om det gäller policy, internationella relationer eller tekniska lösningar. En angripare behöver ju bara hitta och utnyttja en svag länk i kedjan för att lyckas med en attack.

Vad kan en riktad cyberattack innebära?
– I värsta fall att människor i samhället inte längre har tillgång till vatten, elektricitet och sjukvård.
Vad anser du utgör det största cybersäkerhetshotet mot Sverige idag?
– Andra nationer och grupper som vill oss och vårt samhälle illa, som vill att vi ska leva på ett annat sätt än det vi har valt i vår demokrati. Som vill störa eller förstöra infrastrukturen som våra samhällsviktiga tjänster och funktioner vilar på.

Initiativ som liknar Cybercampus finns i flera länder, bland annat Norge och Schweiz. Vad är unikt för Cybercampus Sverige?
– Vår tradition och förmåga att skapa banbrytande resultat genom innovation i det lilla. Cybercampus nationella samling och riktning ger oss nu förutsättningar att omsätta den förmågan även till cybersäkerhetsområdet.

Text: Katarina Ahlfort
Foto: Mostphotos

Fakta Cybercampus Sverige

  •  Cybercampus Sverige ska stärka Sveriges cybersäkerhet och motståndskraften i det alltmer digitaliserade och uppkopplade samhället.
  • Regeringen satsar drygt 100 miljoner kronor på utveckling av projektet de närmaste åren.
  • Planeringsarbetet för Cybercampus Sverige har letts av KTH, RISE, Försvarsmakten, Karlstads universitet, Saab, Ericsson och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
  • Akademin och organisationer från de offentliga och privata sektorerna ska samverka i det nationella initiativet Cybercampus och skapa utväxling av regeringens satsning genom banbrytande forskning, innovation och utbildning.