Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Årets Life Science Day fokuserar på covid-19 och framtida pandemier

En sjuksköterskas hand i handske som håller ett blodprov som visar positivt covid-19-test.
Blodprov som visar positivt covid-19-test. Foto: Tatiana Mihaliova / Mostphotos.
Publicerad 2021-10-26

Vad gjorde KTH-forskare för att bekämpa covid-19? Vad gör de för att förbereda samhället inför kommande pandemier? På Life Science Day 28 oktober berättar en rad KTH-forskare och en professor från Karolinska Institutet om sin forskning.

– Vi vill presentera KTH:s forskning som relaterar till covid-19 och pandemier generellt, för att visa vad som gjorts och vad som planeras för framtiden. Vi undrar vad vi har lärt oss av denna pandemi, vilken forskning KTH bör utföra i framtiden och vad önskar vi att vi hade vetat innan pandemin, säger Peter Savolainen , föreståndare för KTH:s Life Science-plattform som arrangerar Life Science Day.

Medgrundare till Moderna är huvudtalare

Porträtt på Kenneth Chien.
Kenneth Chien, professor vid Karolinska Institutet och medgrundare till läkemedelsföretaget Moderna. Foto: Ulf Sirborn.

Keynote speaker är Kenneth Chien, professor vid Karolinska Institutet, som är medgrundare till läkemedelsföretaget Moderna. I sin föreläsning Beyond mRNA Vaccines: Towards Novel mRNA Therapeutics kommer han att prata om hur den skyndsamma utvecklingen och det snabba godkännandet av två mRNA-vaccin lägger grunden för en ny generation av mRNA-behandling. Enligt Kenneth Chien markerar detta startpunkten för en ny bioteknologisk plattform för att angripa en mängd sjukdomar, men det kommer att kräva ny teknik utöver tillverkningen av mRNA som sådant.

– Deras anmärkningsvärda säkerhet och effektivitet håller löfte för inte bara en transformativ effekt på utvecklingen av ett brett spektrum av vaccin. Det rör sig om olika varianter av covid, rabies, cytomegalovirus, influensa, RS-virus, Ebola och, potentiellt, personligt anpassade vaccin mot cancer riktade mot neo-antigener, men också nya läkemedel mot kroniska, sällsynta och vanliga sjukdomar, säger Kenneth Chien.

Peter Nilsson berättar om KTH:s unika analysmetod

Porträtt på Peter Nilsson.
Peter Nilsson, professor vid institutionen för proteinteknologi på KTH.

I föreläsningen Development of a multiplex and high-throughput multi-disease serology kommer Peter Nilsson , professor vid institutionen för proteinteknologi på KTH, att berätta om den metod för analys av antikroppar mot SARS-CoV-2 som hans och Sophia Hobers forskargrupper utvecklade tidigt under pandemin. Det som är unikt med den här metoden är att forskarna kan analysera antikroppar mot flera hundra olika varianter av virusets proteiner samtidigt. De gör analyserna i flera hundra olika prover och har en kapacitet på flera tusen prov i veckan.

– En viktig komponent är att har vi skapat alla proteiner själva. Detta för att kunna vara oberoende av externa aktörer och dessutom hela tiden kunna lägga till nya varianter när de dyker upp. Vi har nu i många olika samarbeten, med till exempel Folkhälsomyndigheten, Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet analyserat över 175 000 prover, säger Peter Nilsson.

Forskargruppen fokuserar nu på att inom satsningen Pandemic Laboratory Preparedness  stegvis utöka paletten av virus till att omfatta många fler olika typer av virus som kan vara av intresse i framtida pandemier. Det kan röra sig om coronavirus och influensavirus, men även de virussjukdomar som finns med i det nationella vaccinationsprogrammet.

Föreläsning om övervakning av avloppsvatten

Porträtt på Zeynep Cetecioglu Gurol.
Zeynep Cetecioglu Gurol, forskare på KTH.

I sin föreläsning Application of Wastewater Surveillance to Monitor COVID-19 Pandemic berättar Zeynep Cetecioglu Gurol , forskare på KTH, om den analysmetod av avloppsvatten hon och hennes grupp har utvecklat för att varna för nya utbrott av sjukdomen covid-19.

– Den här metoden är billig, snabb och opartisk. Du kan få resultat på befolkningsnivå inom 24 timmar. Metoden gör att vi kan upptäcka nya smittvågor 2–3 veckor innan de kommer, säger Zeynep Cetecioglu Gurol.

Hon påpekar att regeringen och EU har insett betydelsen av avloppsvattenövervakning. Europeiska kommissionen har antagit en rekommendation som uppmanade medlemsstaterna att införa avloppsvattenövervakning för att spåra covid-19 och dess varianter och dela uppgifterna med behöriga hälsomyndigheter för att tidigt upptäcka förekomst av viruset och identifiera kluster.

– Vi kommer att fortsätta att övervaka avloppsvattenprover i olika städer i Sverige och även fokusera på forskningen för att vara redo för potentiella framtida pandemier, säger Zeynep Cetecioglu Gurol.

Life Science Day äger rum torsdag 28 oktober klockan 13 – 17 och kan följas via Zoom. Registrering sker senast tisdag 26 oktober. 

Håkan Soold

Övriga forskare som medverkar på Life Science Day:

Jochen Schwenk och Niclas Roxhed:Multianalyte SARS-CoV-2 serology through home-sampled blood in the population”.

Adil Mardinoglu: Combined metabolic activators accelerates recovery in mild-to-moderate COVID-19”.

Aman Russom:”Microfluidics based COVID-19 tests – with focus on resource limited settings”.

Fredrik Edfors: ”Testing at scale during the COVID-19 pandemic”.

Mats Persson: ”X-ray CT and deep learning for understanding long-term lung damage from Covid-19”.

Saikat Chatterjee: ”Challenges in covid timeseries-based prediction and policy making”.

Sebastiaan Meijer: ”Flows in health care: how C-19 proved the systems of systems character”.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-10-26