Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Anatoly Belonoshko

Professor i teoretisk fysik med inriktning på den kondenserade materiens teori

Anatoly Belonoshko har ett särskilt intresse för extrema miljöer. Han drivs av att studera de delar av vår omvärld som utsätts för enormt höga tryck eller höga temperaturer. Bland dem jordens innersta kärna där det är hetare än på solens yta. 

Trots hettan består jordens kärna av solitt järn, något som länge orsakat vetenskaplig debatt. Nyligen kunde dock forskning som letts av Anatoly Belonoshko ge en övertygande förklaring av fenomenet.

Anatoly Belonoshkos forskning sker genom datorsimuleringar som utförs med hjälp av några av världen mest kraftfulla superdatorer. Bland annat utvecklar han de nya beräkningsmetoder som ligger till grund för simuleringarna. 

Förståelsen av hur olika material beter sig i extrema miljöer är viktig på flera sätt. Forskningen öppnar för utvecklingen av nya material samtidigt som den ökar förståelsen av de nya och oväntade fenomen som klimatförändringen för med sig. Dessutom kan den ge oss djupare insikter i hur jorden en gång bildades och även hur vår framtid kan komma att se ut.  

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson