Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Mats Boij

Professor inom matematik

Mats Boij installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde.

Om Mats Boijs forskningsområde:

Algebraisk geometri handlar från början om lösningar till system av polynomekvationer och har rötter långt tillbaka i mänsklighetens historia. Under 1800-talet gjordes en rad framsteg, men verktyg saknades för komma vidare. Under 1900-talet kom kommutativ algebra att bli ett maskineri som kunde lösa många av dessa problem. Från 1960-talet och framåt har datorer gjort omfattande beräkningar möjliga inom området. Trots detta finns stora begränsningar och även till synes små problem kan leda till beräkningar som inte går att avsluta inom en livstid med dagens datorer.
I arbete tillsammans med Jonas Söderberg startade Mats Boij en ny inriktning i studiet av syzygier som är ett slags algebraiska relationer. Även om David Hilbert lagt grunden för detta mer än hundra år tidigare, fanns begränsad kunskap om hur de numeriska egenskaperna för dessa syzygier kunde se ut. Deras arbete ledde till ett område som nu kallas Boij-Söderbergteori där det även skett oväntade genombrott inom andra områden, exempelvis när det gäller kohomologi av vektorknippen.
Som med all grundforskning inom matematik är det svårt att i förväg se var tillämpningarna kommer, men kommutativ algebra och algebraisk geometri används i vitt skilda vetenskaper som exempelvis teoretisk fysik, biostatistik och datalogi

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij