Syfte och mål
Tanken är att du genom arbetet med din hemtenta ska få tillfälle att fördjupa dig i någon aspekt av Kina historia, geografi, kultur, politik, teknik, filosofi, religion, etc. Med texten ska du visa att du skaffat dig den fördjupade kunskapen och att du kan sätta in den i ett sammanhang genom att knyta den till andra delar av dina realiakunskaper. Det är också en övning i att hitta och redovisa trovärdig och substantiell fakta om relevanta kinesiska företeelse på ett akademiskt gångbart sätt.
Tänker dig hemtentan som en vanlig, men lite längre, essäfråga, med den skillnaden att det den här gången är du själv som får formulera frågan och välja litteraturen, vilket förstås gör dig mer än vanligt ansvariga för hur resultatet kommer att se ut.
Tidsram
Hemtentans ämne ska vara bestämt och godkänt av läraren senast lektion 2, ett utkast i stolpform ska lämnas in senast lektion 4, en preliminär version ska lämnas in lektion 6 för gruppvis feedback, som ska lämnas in lektion 7. Nästa version lämnas lektion 10 för feedback från läraren. Slutversionen ska lämnas in senast lektion 12. Inlämningar kommer att ske via KTH:s plattformsverktyg Canvas.
- Lektion 2: ämnet för hemtentan/syftet med hemtentan ska vara inlämnat i Canvas. och godkänt. För att inom ramen av hemtentan kunna nå den fördjupning som arbete syftar på måste hemtentans ämne vara mycket väl avgränsat. Det bästa sättet att få till ett bra ämne/hemtentan är att formulera en mycket specifik fråga som ska gå att besvara inom ramen för
- Lektion 4: upplägget för hemtentan ska lämnas in i Canvas: Jag vill se ett utkast till inledning och en preliminär lista med källor (se exempel på sista sidan av det här dokumentet!). Inledning med problemformulering, sammanfattning och källor är obligatoriska delar. Ni ska däremot i stolpmanuset inte skriva vad det ska stå i de olika delarna av huvudtexten, där vill jag bara ha
- Lektion 6: en preliminär version ska lämnas in i Canvas; jag skickar sedan runt texterna i gruppen. Att ge feedback är både ett sätt att hjälpa de andra och ett sätt att lära sig mer om uppsatsskrivande. Ett formulär att använda som vägledning för att bedöma manusen kommer att finnas tillgängligt. Det används när ni skriver er feedback man bör också användas innan dess som hjälp för självbedömning. Jag kommer att ge min feedback på texterna i huvudsak på dessa manus, där ni mest har nytta av den, och inte på den slutliga texten som jag betygsätter.
- Lektion 7: inlämning i Canvas av skriftlig feedback (formulären + de kommenterade dokumenten) på de manus (vanligen två) man fått veckan
- Lektion 9: inlämning av nästa version av hemtentan för feedback från lärare.
- Lektion 12: inlämning av den slutliga versionen av hemskrivningen
Omfång och formatering
Uppsatsen ska vara på 2 000 ord, plus minus 10 %, källförteckning oräknad (omkring fem sidor + källor, använd typsnittet Times New Roman, storlek 12, och 1 ½ radavstånd).
Ämne
Du får själv komma upp med en frågeställning som anknyter till, och/eller tar hjälp av, boken Kinakunskap. Tycker du det finns ett Kinarelaterat ämne som saknas i den är det också en giltig anknytning. Ämnet ska dock alltid vara godkänt av mig innan du sätter igång. För att möjliggöra den tänkta fördjupningen är det som sagt viktig att ni väljer ett tillräckligt avgränsat ämne. Alltså: Formulera ämnet som en mycket väl avgränsad – men intressant – fråga som ska gå att besvara inom ramen för hemtentan.
Källor
Uppsatsen måste bygga på minst tre, på vanligt akademiskt sätt redovisade, källor. Var källkritiskt, speciellt om du använder källor med låg trovärdighet (undvik direkta referenser till sajter som Wikipedia och hemsidor med uppenbar låg trovärdighet om de inte exempelvis används som exempel på vanliga missuppfattningar, men läs gärna som en mjukstart artiklar på Wikipedia för att få en – möjligtvis felaktig – överblick och – möjligen dåliga – litteraturtips). Google scholar är en annan bra plats att börja leta litteratur – en akademisk artikel eller bok innehåller nästan alltid bra källor som du kan leta dig vidare till.
Uppsatsformalia
Det är viktigt att ge texten en bra form och struktur: Titel (som man sedan ska se till att uppsatsen handlar om), kort inledning, klar och sammanhängande huvudtext avdelad med lämpliga underrubriker, kort sammanfattande avslutning, citat och källor redovisade på akademiskt vis, etc. Läs gärna den här korta skriften från Socialantropologiska institutionen vid Stockholms universitet: http://www.socant.su.se/polopoly_fs/1.56396.1321518984!/Akademiskt_skrivande.pdf
Skrivande
Det finns gott om böcker som kan vara nyttiga att läsa om man inte har så mycket erfarenhet av akademiskt skrivande på högskolenivå, exempelvis Arne Jarrick (1996), Från tanke till text: en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter och Rapporter och uppsatser av Jarl Backman (2008), båda från Studentlitteratur.
Kom ihåg: 2000 ord är inte alls mycket. Vill du skriva en bra uppsats måste ämnet vara väl avgränsat
- en bra frågeställning är en förutsättning för en bra hemtenta. Passa dig för en lång inledning som inte lämnar utrymme för uppsatsens egentliga ämne. Undvik också uppsatser som till sitt utseende och innehåll liknar encyklopediska artiklar – det begränsade utrymmet tillåter inte så heltäckande uppsatser utan resultatet ser ofta ut som en wikipediaartikel och det är inte sådana ni ska skriva. Du behöver troligen läsa bredare än själva ämnet för att kunna ge det rätt kontext, men det är inget du sedan ska behöva ägna många ord på för att redogöra för.
Fusk och plagiering
Att medvetet eller omedvetet använda sig av andras formuleringar eller idéer utan att ange varifrån de hämtats är att göra sig skyldig till plagiat. Att översätta och/eller byta ut några ord i en annans text och presentera den som sin egen är också ett slags plagiat, även om man sätter ut källor. Detsamma gäller om man låter ett AI-program eller liknande skriva delar eller hela texter. Det får inte råda någon tvekan om vad som är dina egna formuleringar och idéer och vad som hämtats från annat håll. KTH ser mycket allvarligt på alla former av plagiat och alla former av plagiat kommer att anmälas.
Den slutliga uppsatsen kontrolleras automatiskt med plagiatupptäckarverktyg.
Mer information och hjälp att undvika oavsiktligt fusk eller plagiering hittar du här: https://www.kth.se/student/stod/studier/fusk-1.997287
Betygskriterier
P – Pass
- Studenten visar acceptabel kunskap och förståelse av materialet och de viktigaste frågeställningarna i litteraturen
- Begripligt språk.
- Hemtentan är strukturerad med inledning, presentation, avslutning och acceptabla källor korrekt kopplade till påståenden i texten
- Inlämningar gjorda efter anvisningar, inkl. acceptabelt utförd feedback till kurskamrater
---
Appendix: Exempel på upplägg till hemtenta (det som ska in i Canvas till lektion fem). De understrukna delarna är obligatoriska.
Titel: Den döende tigern? Hongkongs ekonomiska utveckling efter 1997
Inledning/problemformulering
Inför Hongkongs återgång till Kina 1997 trodde många betraktare att Hongkongs ekonomiska guldålder var slut. Den roll som mellanhand i handeln mellan Väst och Kina som kolonin spelat i början av reformperioden hade tappat i betydelse och som en del av Folkrepubliken befarades Hongkong gå en blek framtid till mötes. Riktigt så illa blev det dock inte, men vad hände, och varför? Jag kommer i den här uppsatsen att berätta om de farhågor som fanns, se till de strategier som användes för att möta dessa utmaningar och redogöra för den ekonomiska utvecklingen, som den framkommer i litteraturen.
Brödtext med underrubriker
- Farhågorna
- Motstrategierna
- Resultatet
- Kvardröjande orosmolm
- Sammanfattning/avslutning
- Källor
Hong Kong Centre of Financial Strategies (081121) 'The Hong Kong Model: Review and Analysis' www.hkcfs/archive/2008/11/546 läst den 10 okt 2009
Li & Susan (2002) 'Hong Kong's role in the greater China economy' Journal of transitional studies, vol 3, no 1 2002
Rickardson (2006) 'Business as usual' Hongkong Times 080603
Wen (1997) The end of Future. Hongkong: Hong Kong University Press
+ statistik (från Kina, Hongkong och Världsbanken – har inte hunnit hitta dem än men jag vet att de finns att tillgå online!)